Ponúkame vám niekoľko tipov, ako vám jedna či dve hodiny cez víkend, ktoré venujete predpríprave jedla, pomôžu pripraviť zdravé jedlá počas týždňa.
Predprípravou jedál, ktoré môžete kedykoľvek použiť, vám pomôže zostať zorganizovaní, ušetríte čas a takisto vám umožňuje mať niečo zdravé a chutné po ruke kedykoľvek ste hladní. Oplatí sa preto stráviť hodinu či dve cez víkend pri príprave nejakých základných jedál, ktoré môžem využiť počas celého týždňa. Poďme sa pozrieť na mojich top 8 inšpirácií.
Chudnutie budúcnosti už dnes? Táto metóda vám umožní vyformovať postavu za kratší čas
Zelený šalát
Už umyté, balené šaláty sú pohodlné, ale môžu ísť do peňazí. Kúpte si preto niekoľko druhov šalátov a zelených listov, rozdelte ich na menšie kúsky, ideálne do šalátu, umyte ich a vysušte v ručnej odstredivke na šalát. Potom (a nesmejte sa) ich dajte do obliečky na vankúš a uložte do zásuvky chladničky. Odstreďovač zbaví šalátu prebytočnej vody a obliečka funguje lepšie ako plastové vrecúška udržať listy čerstvé a chrumkavé. Šalátové listy tak nebudú premočené a zostanú čerstvé počas celého týždňa.
Prekrájaná zelenina
Šalát si balím skoro každý deň na obed a takisto si robím šalát aj takmer ku každej večeri. Aby som si to zjednodušila, pripravím si množstvo rozličnej zeleniny a uskladním ju do samostatných nádobiek v chladničke. Mám v nich tenké plátky uhoriek, červenej cibule a papriky, strúhanej karotky a nasekaného petržlenu. Predpripravím si oblanšírovanú brokolicu alebo karfiolové hlavičky či orestujem zopár kúskov cukiny či výhonky špargle a následne dám do chladu. Takto pripravenú zeleninu môžem rýchlo a ľahko použiť do obedných šalátov a večerí počas celého týždňa.
Na panvičke opražené kuracie kúsky
Dopredu uvarené kuracie mäso mi naozaj zachraňuje život. Kilo kuracích kúskov poprášte troškou soli, čierneho korenia a papriky. Do zlata osmažte jednu stranu na troške olivového oleja vo veľkej panvici na strednom plameni. Pretočte ich, pridajte do panvice zopár polievkových lyžičiek tekutiny (biele víno, vývar, vodu alebo citrónovú šťavu), prikryte panvicu a nechajte povariť 5-6 minút, kým nie je dovarené. Takto upravené mäso často pridávam do obedových šalátov, naplním ním celozrnné pita chlebíky spolu so zeleninou a humusom alebo ich použijem do rýchlej polievky, či do cestovín na večeru.
Fazuľa alebo šošovica
Pomalé varenie je výborné na prípravu fazule alebo šošovice. Rada varím čiernu fazuľu s cibuľou, cesnakom a koreninami. Keď ju uvaríte, stačí ju uchovať v chladničke a zmiešať so šalátom na obed alebo ju použiť ako základ do polievky či čili.
Vajcia uvarené natvrdo
Vajcia sú jedným z najlepším zdrojom proteínu a uvariť ich natvrdo je otázka niekoľkých minút. Používam vajcia uvarené natvrdo ako bielkovinu do mojich šalátov a často si jedno olúpem ako rýchly snack. Rada si potriem ryžový chlebíček s celozrnnou horčicou a na vrch si dám plátky vajíčok a trochu krájanej zeleniny.
Tuniakový šalát
Keď mám v chladničke tuniakový šalát, je pre mňa omnoho jednoduchšie pridať rybu do mojej stravy. Zmiešam kúsky tuniaka s rozpučeným avokádom alebo humusom, trochou horčice a hromadou nakrájanej zeleniny (opäť môžeme použiť predkrájanú zeleninu). Je to skvelý zdroj bielkovín do šalátu alebo ho používam ako vysoko proteínový snack na celozrnných krekroch.
Humus
Humus nám zaberie iba pár minút prípravy a zostane čerstvý v chladničke celý týždeň. Finančne je tiež nenáročný, ak si ho pripravíte doma. Plechovku cíceru osušte, prepláchnite a znovu osušte, následne pomixujte v mixéri s trochou olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia dohladka. Humus je skvelým snackom so surovou zeleninou, ale takisto ho môžete využiť namiesto majonézy v tuniakovom alebo vajíčkovom šaláte alebo, ako to robievam ja, s trochou vínneho octu a vody ako delikátny šalátový dresing či omáčku na zeleninu na pare.
Šalátový dresing
Fľaškové dresingy sú drahé a často plné soli, cukru a konzervantov. Urobiť si vlastný dresing je jednoduché a máte pod kontrolou jednotlivé suroviny. Ja zmiešam dva diely olivového oleja s jedným dielom kyseliny (šťava z citrusov, vínny ocot), pridám soľ a korenie podľa chuti. Často mením kyselinu a používam zmes ako limetková šťava a ryžový ocot. Môžete zaexperimentovať takisto aj pridaním sušených byliniek, horčice, cesnakového alebo cibuľového prášku.