Najnovší výskum amerických vedcov varuje, že nadmerné užívanie liekov tlmiacich bolesť môže viesť k zvýšenej priepustnosti črevných stien, zápalom a potravinovej intolerancii.
Znášanlivosť bolesti je u každého človeka odlišná. Kým niektorí bolesť dokážu hravo „predýchať“ pomocou pohybu či byliniek, ďalší okamžite siahajú po tabletkách tlmiacich bolesť. Tie môžu pri pravidelnom užívaní v konečnom dôsledku namiesto úľavy spôsobiť ďalšie problémy.
Syndróm deravého čreva

Podľa výsledkov najnovšieho výskumu americkej organizácie Nationial Institues of Health protizápalové lieky na nesteroidnej báze, medzi ktoré patrí aj ibuprofén, oslabujú sliznicu črevných stien a vyvolávajú tzv. „syndróm deravého čreva“. Ten sa prejavuje zvýšením priepustnosti čriev, čo môže viesť k črevným zápalom, nežiadúcim autoimunitným reakciám aj k celiakii.
Zvýšenie priepustnosti čriev je nebezpečné z viacerých dôvodov. Črevná stena sa vtedy otvára aj pre toxíny, antigény a čiastočky nestrávenej potravy. Na to všetko naše telo odpovedá zvýšenou imunitnou reakciou. Výsledkom je potom zapálená sliznica čreva, nedostatok enzýmov potrebných na trávenie a absorbciu živín a potravinová intolerancia.
Problémový lepok
Ibuprofén nájdete v týchto voľnopredajných liekoch: Ibalgin, Ibufein, Brufen, Modafen, Nurofen, Dolgit
Práve v súvislosti s oslabenými stenami čriev hovoria vedci aj o rozvoji celiakie. Zvlášť u ľudí, ktorí k nej už mali nejaký predpoklad, môže byť liek ako ibuprofén spúšťačom. Celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut či ovos. Pri konzumácii potravín obsahujúcich lepok tak dochádza k chronickému zápalu a postupnému vyhladeniu klkov a výstupkov tenkého čreva, ktoré zabezpečujú vstrebávanie živín. V dôsledku toho organizmus vstrebáva menej alebo žiadne živiny, dochádza k bolestiam brucha, nadúvaniu, hnačke, únave a nežiadúcemu chudnutiu až podvýžive.

„Nesterodiné protizápalové látky majú mnohé vedľajšie účinky a dokážu ovplyvniť aj priepustnosť čriev. Tak sa do obehu dostáva viac lepku a ak majú ľudia genetickú predispozíciu, môže sa u nich rozvinúť intolerancia lepku a celiakia,“ uviedol doktro Alessio Fasano z Centra pre výskum celiakie v nemocnici Massachusetts General Hospital. Situácia je ešte horšia v prípade, že takéto lieky užívate hneď po cvičení. Riziko oslabených čriev spolu s rizikom poškodenia ich povrchu sa zvyšuje v závislosti od fyzickej námahy a výkonu.
Menej je viac
Fasano odporúča, aby ľudia obmedzili príjem liekov určených na tlmenie bolesti, horúčky a zápalov: „Ľudia by sa vždy mali pýtať, aké sú plusy a mínusy týchto liekov. Pre ľudí, ktorí trpia chronickými zápalmi a nemôžu neustále brať steroidy, môžu byť prospešné. Ale tí, ktorí majú napríklad často nádchu, by ich radšej mali vynechať.“
www.thedailybeast.com, www.dailymail.co.uk