Ak si pod týmto názvom neviete predstaviť o akú potravinu ide, nevadí. My vám povieme, čo tempeh je a ako sa k tejto veľmi zdravej potravine dostanete.
Nie je sója ako sója
Tempeh je sójový výrobok, ktorý sa vyrába kultivovaním a kvasením celých sójových bôbov. Uvarené bôby sú naložené do kultúry ušľachtilej plesne a tá nimi prerastie, čím ich spojí a vytvorí tvrdú konzistenciu bielej farby.
Táto pleseň zaručuje obsah vitamínu B12, ktorý je nevyhnutný napríklad pri vegánskej diéte, pretože ako jediný je čisto živočíšneho (v podstate bakteriálneho) pôvodu a nedá sa nahradiť rastlinnými náhradami. Preto sa v jedlách používa ako chutná náhrada mäsa.
Indonézske mäso alebo sójový hermelín
Tempeh je pôvodom z Indonézie a rozšírený je v celej juhovýchodnej Ázií. Niekedy sa dokonca označuje ako „Indonézske mäso“. Veľkou výhodou je, že býva dobre stráviteľný, pripravuje sa na rôzne spôsoby a nevyžaduje ani dlhú tepelnú úpravu.
Obsahuje veľké množstvo vitamínov, vlákniny i proteínov a obsahuje všetky aminokyseliny ako kompletná bielkovina.
Niekedy je tempeh prirovnávaný aj k syru hermelínu vďaka jeho fermentácii a ušľachtilej plesni.
Prekvapivé účinky bieleho jogurtu na vaše zdravie a krásu!
Jedlo ako liek
Tempeh má dokonca nepopierateľné benefity pre naše zdravie a je vhodný pri prevencii alebo liečbe nasledovných ochorení:
– anémia
– nedostatok vitamínu B12
– črevné ochorenia
– osteoporóza
– nádorové ochorenia
– arterioskleróza
Túto potravinu si môžte pripraviť na milión spôsobov. Či už ako náhrada za mäso do gulášu, soté. Ako vegetarián si môžte navýšiť príjem bielkovín v praženici s tempehom, alebo ho pridať ku grilovanej zelenine. A ako všežravec si môžte jednoducho spestriť jedálniček.
Tempeh sa dá zohnať takmer v každom bio-obchode, alebo si ho môžte skúsiť pripraviť doma. No predtým na porovnanie, či sa vám podaril, odporúčame kúpiť si ho aspoň raz už hotový. V bio kvalite je dostupný v natur príchuti, marinovaný, smažený, ale aj údený.