Vedeli ste, že jeden z vašich najobľúbenejších výrobkov môže obsahovať škodlivé látky?
Párky v rožku sú celkom populárnym jedlom i v našich končinách. Dávame si ich na raňajky, desiatu, či večeru. No čo sa všetko skrýva v tomto obľúbenom jedle, nám býva mnohokrát utajené.
Nebezpečné zloženie
Tradičný párok býva vyrobený z kuracieho, hovädzieho alebo bravčového mäsa. Určite tušíte, že toto mäso nie je najkvalitnejšie. Silný mlynček pomelie chrupavky, nohy, kožu a všeličo iné. Ale to nie je hlavný dôvod, prečo vyradiť párky z vášho jedálnička. Aby sa totiž dosiahla požadovaná chuť, pridávajú sa do tohto výrobku zložky ako napríklad sójový škrob, glutamát sodný, soli a mnoho ďalších ingrediencií.
Prečo sú párky ružové
Prídavné látky sa postarajú nielen o tú správnu chuť, ale aj farbu. Aby boli párky pekne ružové, zamiešava sa do nich farbivo vyrobené z častí chrobákov alebo čpavok. A čo je horšie, väčšina z týchto „dobrôt“ nebýva uvedená na etikete.
Okrem uvedených zložiek, ktoré používajú mäsokombináty, v tomto obľúbenom jedle nájdete nebezpečné dusitany a dusičnany, ktoré sú jednou z hlavných príčin rakoviny žalúdka, pankreasu, obličiek a čriev.
Cancer Institute uskutočnila prieskum, ktorý zistil, že iba jeden párok denne zvyšuje šance na získanie rakoviny konečníka až o 21%.
Zdroj: www.fithacker.ru