Bochník chleba, ktorý stojí 117 eur, obsahuje jednu výnimočnú ingredienciu.
Chlieb sa zvykol považovať za potravinu pre chudobných, španielsky pekár z Andalúzie sa ho však rozhodol povýšiť na exkluzívny tovar. Krátko pred vianočnými sviatkami v rodinnej pekárni Pan Piňa začal piecť bochníky, ktoré sa predávajú za rekordných 117 eur za kus. Výstredná ponuka si aj napriek tomu, že sa krajina zmieta v ekonomickej kríze, rýchlo našla svoju klientelu.
Zlatý prach na tanieri
Najdrahší chlieb na svete pečie Juan Manuel Morenu v malej dedinke Algatocín na juhu Španielska. Do každého bochníka s hmotnosťou 400 gramov okrem múky a dehydrovaného medu pridáva aj exkluzívnu surovinu – 250 miligramov zlatého prachu v hodnote 95 eur. Ten sa nachádza v striedke aj na kôrke, čerstvému chlebu vytiahnutému z pece však žiadnu špeciálnu chuť nedodáva.
„Zlato samo osebe nemá žiadnu chuť. Chlebu dodáva len istý lesk, nádych luxusu pre každý bochník. Zvyšné ingrediencie sú organické a veľmi zdravé. Mnohí veria, že malé množstvo zlata napomáha dobrému tráveniu,“ uviedol 41-ročný pekár, ktorý rovnako ako jeho predkovia zasvätil svoj život vôni pekárenských výrobkov. Rodinná pekáreň Pan Piňa má dnes už vyše 70 rokov a Moreno v nej ponúka vyše 50 druhov chleba. Ten najdrahší zaujal najmä bohatých Číňanov, Arabov a Rusov, ktorí dovolenkujú v neďalekom turistickom stredisku Costa del Sol.
Cena za ekluzivitu
Pekár prezradil, že k pečeniu drahého chleba ho inšpirovala kaviareň v neďalekom meste, ktorá predáva údajne najdrahšiu kávu na svete. „Tú kávu som nechutnal, ale zapamätal som si, že exkluzivita je jedným zo spôsobov, ako inovovať ponuku,“ uviedol Moreno.
„Máme veľa zámožných návštevníkov z Ruska a Číny a tí vždy hľadajú niečo nové, aby mohli ukázať svoje bohatstvo,“ dodal pekár, ktorý sa rozhodol z tejto príležitosti vyťažiť maximum. Jeho zlatý chlieb bude čoskoro predávať aj miestny reťazec supermarketov a záujem prejavili aj niektoré španielske reštaurácie.
Chlieb španielskeho pekára prekonal aj rekord Brita Roberta Didiera, ktorý tento rok do ponuky svojej pekárne zaradil chlieb zo šampanského a 23-karátového zlata, ktorý sa v pekárni Ochrard Pigs v severnom Walese predáva za 75 libier (95 eur).
www.times.com