Chladné jesenné a pomaly nastupujúce zimné počasie so sebou prináša dni, kedy na nás z každej strany číhajú šíriace sa vírusy a hrozba prechladnutí. Myslite teda už teraz na to, či je vaša obranyschopnosť dostatočne zdatná, aby ste razom neboli zasiahnutým cieľom chrípkovej epidémie. Skúste to za pomoci rakytníka!
Rakytník je plodinou známou od nepamäti. Už vojaci Alexandra Veľkého si všimli, že kone, ktoré ujedajú listy a plody rakytníka, sú vo výbornej kondícii a celkovo sú odolnejšie. Podobne i ruskí vojaci využívali rakytník počas druhej svetovej vojny v drsných podmienkach ako zdroj vitamínov alebo na urýchlenie liečby rôznych poranení. I dnes je rakytník považovaný za vzácnu rastlinu.
Nech vám to lepšie trávi
Rakytník rešetliakový má prívlastok citrónovník severu, pretože obsahuje vysoký podiel vitamínu C už v jedinej oranžovej bobuľke. Okrem vysokého obsahu vitamínu C je rakytník vynikajúcou zásobárňou vitamínu A. Môže prispievať k prirodzenej obranyschopnosti organizmu a podporiť imunitný systém a tiež priaznivo ovplyvniť činnosť tráviaceho traktu a črevnú aktivitu. Jeho plody sú prirodzeným zdrojom ako množstva antioxidantov, tak i minerálov a flavonoidov. Vďaka tomu môže rakytník podporiť udržanie normálnej činnosti kardiovaskulárneho systému, funkcie slizníc a má i detoxikačné a regeneračné schopnosti.
Bez nadbytočného cukru a iných pridaných látok
Nie je rakytník ako rakytník. Aby ste mali istotu, že ho prijímate v maximálne úžitkovej miere, dbajte na to, z čoho a ako je vyrobený. „Jednou z ciest ako „nadopovať“ telo účinnými zložkami rakytníka, je prijímať ho vo forme 100 %-nej rakytníkovej ovocnej šťavy. Táto šťava vzniká lisovaním plodov rakytníka rešetliakového, a následne je ošetrená zahriatím, schladená a naplnená do antiseptických obalov. Nepridávajú sa do nej žiadne konzervačné látky, ani cukor. Vzhľadom na vysoký obsah vitamínov je šťava, okrem iného, výbornou alternatívou citrónu pri dochucovaní čaju, ale môžete si ju i namiešať len tak s vodou, ozrejmuje odborník značky Virde Slovakia Ing. Richard Vícha.