Často si myslíme, že vieme odhadnúť veľkosť a približnú kalorickú hodnotu jedla, ktoré máme naložené na tanieri. No potom sa čudujeme, prečo vlastne priberáme, „keď sme zjedli tak málo“.. Nezáleží na tom koľko, ale čo zjeme, veď sami uvidíte….
Energia
Z jedla získava naše telo energiu na každodenné fungovanie. Vďaka získanej energii naše telo dokáže pracovať a plnoť si základné funkcie, ktoré ani nevnímame. Energia je potrebná pre fungovanie orgánov,správnu mozgovú aktivitu, jedlo ovplyvňuje našu náladu a vo veľkej miere aj energiu ktorej deficit pociťujeme ako únavu, či nechutenstvo.
Jedlo obsahuje 6 základných nutrientov- sacharidy, bielkoviny, tuky, vodu, vitamíny a minerály.
4-4-9
To je počet kalórii obsiahnutý v jednom grame potraviny. 1g sacharidov obsahuje 4 kalórie, 1g bielkovín rovnako 4 kalórie, zatiaľ čo 1g tuku obsahuje až 9 kalórií. Priemerný denný príjem dospelého človeka sa pohybuje v rozpätí 1800-2500 kcal, čo však veľmi záleží od typu zamestnania a fyzickej aktivity človeka a v neposlednom rade aj od pohlavia. Je prirodzené, že jedinec, ktorý pracuje pri počítači a po práci si sadne doma k televízii by mal svoj denný príjem aj patrične redukovať a naopak, fyzicky ťažko pracujúci a aj vo voľnom čase aktívny človek si môže dovoliť zjesť aj kalorickejšie jedlá. Na čo treba dbať pri oboch prípadoch je dostatočný príjem tekutín, zeleniny a ovocia.
Málo času, málo peňazí
Dnešná uponáhľaná doba „núti“ ľudí stravovať sa za pochodu, vo fasfoodoch a preto riešia svoj obed, alebo večeru často bagetou, alebo „take-away“ jedlom, hamburgermi a mastnými, vyprážanými jedlami – „menučkami“ z reštaurácie, ktoré ich finančne stoja približne rovnako ako šalát s mäsom, a ostanú sýtejší dlhšie, preto voľba často padá na nezdravé „lacnejšie“ jedlá.
Porovnajte si to s nami