Najsladší Adam: Michelangelova maľba má cukríkovú repliku

Najsladší Adam: Michelangelova maľba má cukríkovú repliku
www.bt.com

Britská cukrárka Michelle Wibowo vytvorila unikátnu repliku najznámejšej fresky talianskeho maliara a sochára. Na sladké „Stvorenie Adama“ spotrebovala vyše pol miliardy cukríkov.

Výlet v Ríme sa často nezaobíde bez návštevy Sixtínskej kaplnky, ktorej strop zdobí 82 Michelangelových malieb skombinovaných do fascinujúceho harmonického celku. Najznámejšia stropná freska Stvorenie Adama sa pri príležitosti 450. výročia smrti slávneho talianskeho sochára a maliara Michelangela Buonarrotiho († 18. február 1564) dočkala svojej najsladšej kópie.

Najsladší Adam: Michelangelova maľba má cukríkovú repliku
www.bt.com

Cukríková replika známej maľby sa zrodila v ateliéri britskej cukrárky Michelle Wibowo. „Bola som veľmi šťastná, že som mohla pracovať na takom známom umeleckom diele. Keď sme sa dozvedeli o oslavách výročia Michelangelovej smrti, rozhodli sme sa zvečniť jeho božský výtvor originálnym spôsobom. Žiadna oslava nie je kompletná bez torty, a tak dúfame, že Michelangelo by nám dal svoj oficiálny súhlas,“ uviedla cukrárka.

Repliku, ktorá dostala meno Baking Adam (Pečenie Adama), tvorí 10-tisíc penových cukríkov a vyše pol miliardy kúskov farebnej cukríkovej posýpky. Vytvorenie sladkého obrazu s rozmermi 571 x 280 cm cukrárke trvalo dlhých 168 hodín. „Práca s toľkými malými cukríkmi si vyžaduje veľmi pevnú ruku, mohlo to však byť aj horšie. Michelangelo strávil štyri roky prikrčený pod stropom a farba mu stekala priamo po tvári,“ smeje sa Michelle.

Umelkyňa si originálne dielo najprv zoskenovala pomocou špeciálneho softvéru, následne za pomoci 24 farebných odtieňov posýpky vytvorila jedlú kópiu Stvorenia Adama. Namiesto lepidla použila práškový cukor, maslo a vanilkovú cukrovú polevu.

Sladká maľba je momentálne vystavená v kostole St Pancras Church v Londýne, odkiaľ poputuje do dražby. Výťažok z predaja pôjde na charitu.

www.bt.com

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom