Táto zelenina sa rýchlo udomácnila v mnohých kuchyniach. Ako prospieva nášmu zdraviu?
Sýtozelené hlávky brokolice, ktorých domovom je pravdepodobne Apeninský polostrov, si rýchlo našli priaznivcov v mnohých našich domácnostiach. Táto zelenina je však okrem výbornej chuti i prospešná nášmu zdraviu.
Brokolica má vysoké hladiny kyseliny listovej, potrebnej proti chudokrvnosti. Je to špičková zelenina s bohatým obsahom antioxidantov, vitamínov skupiny B, vápnika, železa a zinku. Asi 1 – 3 dávky brokolice po 170 g týždenne môžu výrazne znížiť riziko vzniku rakoviny.
Brokolicu treba skladovať zabalenú na najteplejšom mieste chladničky a čo najrýchlejšie spotrebovať. Čerstvo zberaná brokolica je sladká a jemná, takže sa môže jesť aj surová v šalátoch. Malé ružičky sú chutné s majonézou alebo namočené v omáčke.
Brokolicu varíme prikrytú v troche vody alebo len v pare len krátko, rýchlo zmäkne. Aby zostala pekná zelená, ihneď ju ponoríme do misky so studenou vodou a ľadom.
Je výborná zapekaná spolu s karfiolom, prípadne s cestovinami či zemiakmi, zaliata smotanou s vajíčkami.