Len máloktorá potravina má svoj deň. Sladkému pokušeniu menom čokoláda sa to podarilo. Včerajší deň totiž patril práve jej.Dátum 7.7. roku 1550 je pre čokoládu významný preto, lebo v tento deň sa na pultoch obchodov v Európe objavilo toto sladké pokušenie a začala sa čokoládová posadnutosť. Aj vy ste jej milovníkom? Ak áno, tak tento júlový deň patril práve vám!
Komu vďačíme za čokoholizmus?
Španielsky dobyvateľ Hernando Cortéz v 15 storočí iste netušil, akú vlnu čokoholizmu spustí, keď do Európy privezie z Mexika znalosti o výrobe horúceho povzbudzujúceho čierneho nápoja z kakaových bôbov. Pôvodná receptúra zahŕňala rozomletie plodov zeleného kakaovníka, ktoré sa zahustili kukuričnou múkou a ochutili vanilkou a čili korením.
Na nápad pridať do čokolády mlieko i cukor a vytvoriť tak mliečnu čokoládu prišiel Švajčiar Daniel Peter v 19. storočí a jeho nápad rozvinul R. Lindt, ktorý ako prvý oddelil kakaové maslo od kakaa, čím dal základ dnešnej tabuľkovej čokoláde.
Dnes sme práve v najlepšom období čokománie, pretože si sami môžeme vybrať, v akej podobe ju budeme konzumovať. Keď sa začali zdôrazňovať priaznivé účinky kvalitnej tmavej čokolády na naše zdravie, začali sme opäť hľadať cestu k tmavým druhom s vysokým obsahom kakaa.
Horká čokoláda pomáha fajčiarom
Toto sladké pokušenie s vyšším obsahom kakaa obsahuje antioxidačné látky menom flavonoidy, ktoré napomáhajú kvalitnému fungovaniu ciev, čím znižujú riziko srdcovo-cievných ochorení. Horká čokoláda pomáha aj fajčiarom zlepšiť elastickosť ciev, aspoň to tvrdia výsledky švajčiarskych vedcov.
V Bostonskej univerzite zasa zistili, že horká čokoláda znižuje krvný tlak u ľudí z hypertenziou.
Na druhej strane treba mať na pamäti, že čokoláda obsahuje aj veľa cukrov a tukov, a preto sa skutočne treba zamerať na tmavé horké druhy s obsahom kakaa nad 70 %.