Španielski vedci sledovali 2000 matiek a ich deti od prvého trimestra tehotenstva až po piate narodeniny detí.
Konzumácia troch väčších porcií rýb týždenne počas tehotenstva môže mať dlhodobý pozitívny vplyv na mozog detí. Vyplýva to zo štúdie španielskych vedcov na čele s Jordim Julvezom z Výskumného centra environmentálnej epidemiológie v Barcelone, ktorí sledovali 2000 matiek a ich deti od prvého trimestra tehotenstva až po piate narodeniny detí.
Video 1596484467
Julvez s kolegami analyzovali údaje zo štúdie, do ktorej sa v rokoch 2004 až 2008 zapojili ženy zo štyroch španielskych provincií, pričom sa zamerali na konzumáciu rôznych druhov rýb ako aj iných morských živočíchov. Sledovaným ženám monitorovali obsah vitamínu D a jódu a po pôrode merali v pupočníkovej krvi hodnoty toxických látok ako ortuť a polychlórované bifenyly (PCB), ktoré sa akumulujú v telách morských živočíchov.
Deti potom vo veku 14 mesiacov a päť rokov podstúpili testy kognitívnych schopností a na prítomnosť príznakov Aspergerovho syndrómu, na základe čoho vedci posúdili ich neuropsychologický vývoj. Ženy skonzumovali počas tehotenstva v priemere 500 gramov rýb týždenne, no s každými desiatimi gramami navyše sa výsledky detí v testoch zlepšovali, avšak iba do hodnoty 600 gramov. Väčšie množstvá neprinášali už žiadne ďalšie benefity. Spojitosť medzi vyššou konzumáciou rýb v tehotenstve a lepším vývojom mozgu detí sa najviac prejavovala, keď deti dosiahli vek päť rokov, pričom najväčší vplyv mala konzumácia rýb počas prvého trimestra. Vedci zverejnili výsledky štúdie v časopise American Journal of Epidemiology.