Britským vedcom sa podarilo nájsť spôsob, ako vytvoriť čokoládové cukrovinky s rovnakou chuťou a pritom s o polovicu nižším obsahom tukov aj cukrov.
Britskí vedci majú dobrú správu pre všetkých, ktorí sa ani pri snahe o zdravé stravovanie nevedia vzdať čokoládových pochúťok. Nedávno prišli na spôsob, ako znížiť obsah tukov v čokoláde na polovicu a pritom zachovať lahodnú čokoládovú chuť.
Zvláštnou ingredienciou je špeciálny džús vo forme mikrobublín, ktoré zachovávajú pevnú štruktúru čokolády, zároveň však umožnia jej ľahké rozpúšťanie v ústach.
„Vytvorili sme zloženie, ktoré je prvým krokom k zdravším čokoládovým pochúťkam,“ uviedol vedúci výskumného tímu na Warwickej univerzite Stefan Bon. „Takýto prístup zachováva všetko, čo robí čokoládu „čokoládovou“, namiesto tuku však využíva ovocný džús. Dúfame, že potravinový priemysel podnikne ďalšie kroky a využije túto technológiu na výrobu chutných nízkotučných čokoládových tyčiniek či cukroviniek,“ dodal Bon.Dobrou správou je, že takáto sladkosť bude mať nielen nižší obsah tuku, ale použitím ovocného džúsu sa zníži aj obsah cukru.
Technológia funguje so všetkými druhmi čokolády od horkej cez mliečnu až po bielu. Vedeckí tím zatiaľ vyrobil čokoládu naplnenú jablkovým, pomarančovým a brusnicovým džúsom.
„Chutí to ako hybrid tradičnej čokolády a čokoládovo-ovocných dražé. Keďže je džús na celej ploche čokolády, neprebíja jej chuť. Možnosť nahradiť časť tukového základu kvapkami džúsu na vodnej báze umožňuje väčšiu flexibilitu a úpravu obsahu cukru aj tuku. Veríme, že táto technológia sa postará o zaujímavú zmenu medzi dostupnými produktami,“ dodal výskumník.
http://news.uk.msn.com