Kto túži fašiangové obdobie osláv ukončiť vo veľkom štýle, mal by zamieriť do anglického Manchesteru, kde tento týždeň začali sevírovať najdrahšiu palacinku na svete.
Vo väčšine anglicky hovoriacich krajín je deň pred Popolcovou stredou, ktorá tento rok pripadá na 5. marca, známy aj ako Pancake Day. „Palacinkový deň“ označuje koniec fašiangov, kedy gazdinky museli tradične spotrebovať všetko mlieko, cukor, múku a vajcia, aby ich to neskôr počas pôstu nelákalo maškrtiť. Tento deň býva vo Veľkej Británii, ale aj v Austrálii, na Novom Zélande, v Írsku a Kanade tradične venovaný príprave chutných palaciniek.
Hotelová reštaurácia Radisson Blu Edwardian hotel v Manchestri sa pri tejto príležitosti rozhodla pripraviť unikátnu palacinku, ktorá vôbec nepripomína rýchle varenie z posledných zvyškov zásob. Palacinka z kuchyne šéfkuchára Matthewa Dowensa sa okamžite stala najdrahším pokrmom v jedálnom lístku a držiteľom nového svetového rekordu. Reštaurácia si za ňu pýta až 800 libier (970 eur).
Palacinku pripravuje anglický šéfkuchár z tých najkvalitnejších surovín. Vrstvený pokrm obsahuje morského raka, kaviár, škótske lastúry, langusty aj hľuzovky a je poliaty vrstvou omáčky z ružového vína Dom Perignon. Nechýbajú v ňom menej pompézne suroviny ako vajcia, múka, mlieko a soľ, z ktorých šéfkuchár upiekol tradičné palacinkové cesto.
„Chceli sme vytvoriť nóbl palacinku, keďže sa blíži Pancake Day a chceli sme ho ozvláštniť. Použili sme tie najlepšie ingrediencie, aby získala ohromujúci rozmer. Som hrdý na to, čo sme vytvorili – jej chuť sa dozaista vyrovná jej cene,“ myslí si šéfkuchár.
Príprava jedla s rekordnou cenou trvá 20 minút a varí sa výhradne na objednávku. „Žiadna z týchto ingrediencií nie je lacná. V kuchyni je to trochu stresujúce – takúto objednávku nemôžete pokaziť,“ prezradil šéfkuchár o pokrme, ktorý prekonal aj predchádzajúci rekord z roku 2009. O ten sa postaral bývalý šéfkuchár tej istej reštaurácie, keď vytvoril luxusnú palacinku v hodnote 144 libier. Tá bola servírovaná s bio jahodami a obsahovala vzácne vanilkové struky z Madagaskaru, 23-karátový zlatý jedlý list a želé zo šampanského Dom Perignon.
www.dailymail.co.uk