Štúdia, ktorá vyšla v odbornom časopise American Journal of Clinical Nutrition skúmala vplyv stravy na zdravie tehotných žien.
Konzumácia tradičnej zeleniny pred tehotenstvom môže znížiť riziko predčasného narodenia dieťaťa. Vo svojej štúdii to tvrdí Dereje Gete z austrálskej University of Queensland, ktorý analyzoval stravu takmer 3 500 žien. Ako zistil, vysoká konzumácia mrkvy, karfiolu, brokolice, tekvice, kapusty, zelenej fazule a zemiakov pred počatím pomohla ženám dosiahnuť tehotenstvo v normálnej dĺžke.
„Tradičná zelenina je bohatá na antioxidanty alebo protizápalové živiny, ktoré majú významnú rolu v znižovaní rizika nepriaznivých výsledkov pri pôrode,“ vysvetlil Gete. Ženy sú podľa jeho slov pred počatím „závislé od určitých uložených živín, ako sú vápnik a železo, ktoré sú rozhodujúce pre vývoj placenty a tkanív plodu“. „Začať so zdravšou stravou po počatí dieťaťa už môže byť príliš neskoro, pretože bábätká sa úplne vyvíjajú do konca prvého trimestra,“ varoval.
Bolí ma žalúdok počas tehotenstva, čo s tým? Môže ísť o bežnú vec, ale aj o vážny problém
Štúdia vyšla v odbornom časopise American Journal of Clinical Nutrition. Podľa Gity Mishra, ktorá tiež pôsobí na University of Queensland, poukazuje na to, že opatrenia súvisiace so stravou a stratégie s cieľom zmeniť správanie môžu byť užitočné, keď ženy začnú premýšľať o narodení dieťaťa. „Ľudia, ktorí sa narodia predčasne, čelia veľkému riziku metabolických a chronických ochorení v dospelosti, ako aj slabému kognitívnemu vývoju a akademickému výkonu,“ dodala profesorka.
Predčasné narodenie, teda také, ktoré sa stane pred 37. týždňom tehotenstva, je napríklad v Austrálii najčastejšou príčinou úmrtia detí. Predčasné pôrody predstavujú 8,5 percenta z celkového ročného počtu pôrodov v krajine, pričom tento počet sa postupne zvyšuje.