Mnohí ľudia jedia priveľa, ale zároveň sú to potraviny chudobné na živiny. Prijímajú veľa kalórií z jedla, ktoré je preplnené tukmi a cukrami, no majú minimum dôležitých vitamínov a minerálov. A zároveň nejedia dosť ovocia a zeleniny, ktoré sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínov a minerálov. Pretože veľa z nás nekonzumuje dostatok mliečnych výrobkov, chýba nám vápnik a vitamín D. Preto vás určite neprekvapí, že vitamíny a minerály, ktoré často chýbajú v niektorých typoch diét, sú tie isté, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zelenine a mliečnych produktoch. Jete všetko, čo vám zabezpečí dostatočný príjem týchto piatich živín?
Kyselina listová
Prečo ju potrebujete:
Kyselina listová (folová), vo forme, v ktorej sa nachádza v potravinách, je jeden z 8-mich B vitamínov, ktorý je potrebný pre tvorbu a údržbu buniek, najmä počas ich rýchleho rastu. Preto je dôležité, aby ju konzumovali ženy v odporúčanom množstve pred aj počas tehotenstva. Kyselina listová je takisto prítomna pri tvorbe genetického materiálu ako aj červených krvinkách, vďaka ktorým prúdi kyslík do celého tela.
Kde ju nájdete:
Slovo folic pochádza z latinského slova folium, čo znamená list a nie je to len tak. Tento vitamín je bohato obsiahnutý v listovej zelenine. Môžete ju takisto nájsť aj v špargli, brokolici, avokáde či citrusovom ovocí, ako aj v orechoch a fazuli.
Vitamín A
Prečo ho potrebujete:
Kľúčovou funkciou vitamínu A je podporovať dobrý zrak. Je to kľúčovým hráčom pri prenose elektrických signálov z očí do mozgu. Vitamín A podporuje zdravú pokožku a hlienové membrány, ktoré nám slúžia ako ochrana pred infekciami. Takisto podporuje reprodukčné a imunitné funkcie nášho systému.
Kde ho nájdete:
V aktívnej forme (ktorú telo dokáže ihneď využiť) môžeme vitamín A nájsť v niektorých živočíšnych produktoch ako je pečeň, vajcia a maslo. Mnoho ľudí získava veľké množstvo vitamínu A vo forme betakaroténu, ktorý dodáva mnohému ovociu a zelenine tmavozelenú, žltú a oranžovú farbu. Telo dokáže ľahko premieňať betakarotén na jeho aktívnu formu v podobe vitamínu A. Betakarotén môžeme nájsť v mnohých farebných potravinách ako napríklad v mrkve, tekvici, broskyni, marhuli, papáji, sladkých zemiakoch, listovej zelenine a brokolici.
Vápnik
Prečo ho potrebujete:
Vápnik je jeden z najviac zastúpených minerálov v našom tele, takmer všetok je uchovaný v našich kostiach a zuboch. Mnoho ľudí vie, aký je vápnik dôležitý pre udržovanie zdravých tkanív, ale je dôležitý aj inde. Vápnik hrá podstatnú úlohu pri svalových kontrakciách, prispieva k regulácií činnosti srdca a pomáha bunkám komunikovať v našom nervovom systéme.
Kde ho nájdete:
Mnoho ľudí hľadá vápnik najmä v mliečnych produktov – ktoré síce sú najbohatším zdrojom vápnika – no môžete ho nájsť aj v listovej zelenine, tofu, fazuli či mandliach.
Vitamín D
Prečo ho potrebujete:
Vitamín D stimuluje absorpciu vápnika a fosforu z tráviaceho traktu, takže je životne dôležitý pre telo pri tvorbe a udržovaní zdravých zubov a kostí, kde sú uložené minerály. Vitamín D je takisto nevyhnutný pre správne fungovanie svalov a podporuje imunitný systém.
Kde ho nájdete:
Vitamín D je mnohokrát označovaný ako ,,slnečný vitamín”, pretože telo si ho dokáže vytvoriť v pokožke ak je dostatočne dlho vystavené slnku. Avšak, mnoho ľudí nemôže resp. nechce byť vystavených slnečnému žiareniu z rôznych dôvodov (životný štýl, používanie ochranných prostriedkov), ktoré neumožňujú jeho dostatočnú tvorbu. Je iba zopár potravín, ktoré sú prirodzeným zdrojom vitamínu D. Jedná sa najmä ryby s vysokým obsahom tuku, vaječné žĺtky a pečeň, čo je dôvod, prečo môže byť mlieko hodnotným zdrojom. V mnohých krajinách je mlieko obohacované o vitamín D.
Draslík
Prečo ho potrebujete:
Draslík pomáha centrálnej nervovej sústave posielať impulzy naprieč celým telom. Aj vďaka draslíku si udržujeme zdravý krvný tlak a pomáha nám efektívne získavať energiu z prijatého jedla. A všetky svaly, vrátane srdcového svalu potrebujú draslík pre správnu činnosť.
Kde ho nájdete:
Ovocie a zelenina je plná draslíka. Najlepším zdrojom draslíka v ovocí sú melóny, banány, avokádo, marhule, citrusové ovocie a jahody. Najvyšší obsah draslíka v zelenine obsahujú paradajky, mrkva, špenát a brokolica. Mlieko spolu s vápnikom a vitamínom D je takisto dobrý zdroj draslíka.
Zdroj: Herbalife