Nemáte priestor na vlastnú záhradu? Žiaden strach. Poradíme vám, ako mať doma vždy čerstvú zeleninu. A to znova a znova!
Existujú niektoré druhy zeleniny, ktoré sú nenáročné na pestovanie, nepotrebujú veľa priestoru a môžete ich prakticky pestovať znova a znova. Treba k tomu len trochu času a trpezlivosti. O ktorú zeleninu ide? Tu sú tipy.
Bazalka
Stonky bazalky stačí vložiť do pohára s vodou, ktorý umiestnite na slnečné miesto. Keď si rastlinka pustí korene, presaďte ju do kvetináča.
Rímsky šalát
Hlúb rímskeho šalátu vložte do vody. Nechajte ho v nej niekoľko dní. Keď začnú rásť nové listy, dajte zeleninu do kvetináča.
Mrkva
Konce mrkvy aj s vňaťou (nemusí byť) nechajte vo vode na slnečnom mieste.
Zelená cibuľka
Tento druh zeleniny je asi najjednoduchší na pestovanie. Cibuľku najskôr odrežte a vložte do pohára s vodou, aby bola ponorená aspoň 1-2 cm od koreňa.
Cesnak
Cesnak môžete buď nechať vyklíčiť v pohári s vodou alebo ho zasadiť priamo do kvetináča.
Zázvor
Zázvor nechajte namočený cez noc vo vode a potom zasaďte do kvetináča s pôdou.
Zeler
Aj táto zelenina sa dá jednoducho vypestovať. Odrežte vrchol zeleru aj s časťou vňate, dajte do pohára s teplou vodou na slnečné miesto a za 5- 7 dní by rastlinka mala vyhnať nové listy. Potom môžete zeler presadiť do pôdy.
Koriander
Stonky koriandra aj s listami nechajte v pohári s vodou tak dlho, kým nevyženú korienky. Potom opäť presaďte do pôdy.
Kel
Aj kel sa dá vypestovať doma v pohári. Takisto vám poslúži hlúb, ktorý necháte vo vode. Asi za týždeň či dva rastlina vyženie nové listy. Potom presaďte do zeme.
Rebarbora
Rebarbora vyženie vo váze s vodou korene asi do 2 až 3 týždňov. Opäť presadiť do kvetináča s pôdou.
Pór
Rovnako ako zelená cibuľka sa dá obnoviť aj pór. Nechajte konce namočené v pohári (asi 2 cm od dna) a táto zelenina znovu vyženie výhonky.
Cibuľa
Len odrežte dno cibule, nechajte uschnúť nejakú dobu a vložte do pôdy.
Sladké zemiaky
Sladké zemiaky nechajte v pohári s vodou na priamom slnečnom svetle vyklíčiť. Potom vsádzate dobre zakorenené výhonky do pôdy.