Zistite, prečo sa oplatí jesť moruše

Plody zrelej moruše čiernej

Moruše – zabudnuté, pomaly vymierajúce ovocie, ktoré však v sebe skrýva viac sily, ako by ste očakávali!

Čierna je lepšia ako biela

Moruša, inak nazývaná aj „stromová malina“ alebo „stromová jahoda“ je ovocný strom, ktorého plody už mnohí z nás nepoznajú a možno ani neviete, či ste ich niekedy už jedli? Často je prirovnávané práve k malinám kvôli ich podobe s týmito plodinami a k jahodám zas pre ich podobnú konzistenciu.

Moruša biela pochádza z Číny a výhradne jej listami sa živia priadky morušové, vďaka ktorým získava textilné odvetvie hodváb. Moruša čierna má zas pôvod v Afganistane.

Plody moruše obsahujú iba 8 % cukrov, ale veľa vitamínu C, organických kyselín, minerálnych a bio-aktívnych látky, ktoré majú dezinfekčné účinky a pôsobia protizápalovo. Pomáhajú pri ochoreniach horných dýchacích ciest.

Okrem toho obsahuje moruša veľmi veľa vitamínov a minerálov, ako je draslík, horčík, vápnik, selén, meď, fosfor, zinok, železo, niacín, kyselinu listovú, či riboflavín.

Do lekárne pre ovocie

Výťažky z listov moruše sú často využívané v tradičnej čínskej medicíne. Jej hlavný prínos spočíva v znižovaní krvného tlaku a dosiahnutí telesnej a duševnej rovnováhy. Podporujú krvotvorbu, pomáhajú pri liečbe leukémie, hnisavej angíny, zápale hrdla, znižujú tlak.

Kôra zo stromu pôsobí proti zápche a obsahuje látku resveratrol, ktorý blokuje pôsobenie rakovinových buniek a bráni rastu nádorov. Z listov sa varí morušový čaj, drievko sa dáva do ohnivej vody – morušovice.

Ak bojujete s nadváhou, skúste zaradiť do svojho jedálnička aj túto plodinu. Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku.

Jahodová pena ozdobená čerstvou jahodou
shutterstock.com

Prečítajte si aj: Ktorá zmrzlina je zdravšia?

Letné osvieženie

Máme pre vás recept, ktorý vás v tomto teple určite vhodne osvieži, a z ktorého nemusíte mať výčitky. Dokonca sa nemusíte obávať salmonely a podobných letných nástrah, ba práve naopak. Pre vaše zdravie bude prínosom vo forme vitamínovej bomby.

ZMRZLINA Z MORUŠE: 200 g moruše, 300 g hustého bieleho jogurtu alebo 1:1 jogurt s tvarohom, krabička 33 % smotany na šľahanie , 70 g cukru (cukor môžete kľudne nahradiť stéviou), 2 lyžičky citrónovej šťavy

Všetko spolu rozmixujte a dajte do zmrzlinovača. V prípade, že zmrzlinovač nemáte, zmes vložte do mrazničky približne na 2 hodiny (vždy po pol hodinke zmrzlinu skontrolujte a premiešajte, aby ste predišli prílišnému stuhnutiu a tvorbe ľadových kryštálikov).

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom