Kým my zemiaky, základ stravy našich predkov, odsúvame z nášho jedálnička, britskí a americkí vedci im vylepšili povesť.
Aj keď zemiaky v posledných rokoch strácajú na popularite, netreba na ne zabúdať. Sú totiž plné živín. Už v 19. storočí zachraňovali život anglickým a španielskym námorníkov a chránili ich pred skorbutom. Zemiak je prekvapivo bohatý na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém, a vitamín B, E či kyselinu listovú. Obsahuje taktiež karotény, pestrú paletu minerálov (ako je draslík, horčík či železo) a stopových prvkov.
Prečítajte si aj: Ako má vyzerať zdravý jedálny lístok?
Znižujú vysoký krvný tlak
Vedci z Inštitútu pre výskum potravín v Norwichi našli v zemiakoch látku zvanú kukoamines, ktorá účinne znižuje krvný tlak.
Ako prevencia proti mŕtvici a pri srdcovom infarkte
Americkí vedci v Navarre identifikovali 60 rôznych druhov fytochemikálií a vitamínov nachádzajúcich sa najmä pod zemiakovou šupkou. Mnohé z nich sú flavonoidy, ktoré pomáhajú chrániť proti kardiovaskulárnym ochoreniam znížením hladiny zlého LDL-cholesterolu a tým, že udržiavajú tepny bez tuku. Vitamíny B v zemiakoch tiež chránia tepny. Konkrétne vitamín B6, nájdený v tejto potravine, znižuje hladinu látky zvanej homocysteín, ktorý spôsobuje zápal tepien. Vysoké hladiny homocysteínu sa tiež spájajú so zvýšeným rizikom srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice.
Prevencia proti rakovine hrubého čreva
Jeden pečený zemiak poskytne takmer 12 percent dennej odporúčanej dávky vlákniny, čo je podobné množstvo ako majú cereálie, cestoviny či celozrnné chleby. Vysoká hladina vlákniny a „objemových činidiel“ podporuje zdravé trávenie a pravidelnú stolicu, čo slúži ako prevencia pred rakovinou hrubého čreva.
Zemiaky proti stresu
Zemiaky sú mimoriadne bohaté na vitamín B6, látky potrebné pre bunkovú obnovu, zdravý nervový systém a vyváženú chuť. Len 100 g zemiakov obsahuje 21 percent dennej hodnoty tohto vitamínu, ktorý je akýmsi regulátorom dobrej nálady, keďže vplýva na tvorbu serotonínu a dopamínu. Tieto hormóny nám pomáhajú poradiť si so stresom a navodiť pocit pohody a dobrej nálady.
Zabúdate? Dajte si zemiaky!
Britskí vedci dobrovoľníkom, ktorých trápilo zabúdanie, každý deň podávali misku varených popučených zemiakov aj so šupkou. Po mesiaci sa ukázalo, že ich pamäť sa výrazne zlepšila. Táto plodina zvyšuje v mozgu produkciu chemických látok, ktoré dokázateľne zlepšujú pamäť.
Liek na pálenie záhy a žalúdočné vredy
Vďaka značnému podielu draslíka zemiaky neutralizujú žalúdočné šťavy, čím zmierňujú pálenie záhy. Surová šťava zo zemiakov sa považuje za osvedčený prípravok na liečbu žalúdočných vredov. Ak ju zmiešate so zelerovou šťavou, zmiernite tiež nervové a svalové ťažkosti.