Maškrtiť môžete aj zdravo! Stačí nahradiť tradičné suroviny ich zdravšími alternatívy, ako trebárs špaldovou či mandľovou múkou, trstinovým cukrom, ryžovým mliekom či sirupom z cukrovej repy. A keďže fantázii sa pri pečení medze nekladú, okoreňte vaše dobroty exotickými ingredienciami a pripravte pre svojich blízkych nevšedné a ľahké sladké pokušenia.
TIP: Ak niektoré suroviny nenájdete medzi bežným sortimentom obchodných reťazcov, hľadajte ich v špecializovaných bio predajniach, v obchodoch so zdravou výživou, či v rôznych internetových obchodoch zaoberajúcich sa zdravým stravovaním.
KOKOSOVÁ BÁBOVKA S GOJI
- 1 hrnček strúhaného kokosu
- 1 hrnček hladkej špaldovej múky
- 3 vajcia
- ½ hrnčeka rozpustenej Hery Maslová príchuť
- 1 balíček prášku do pečiva
- ½ hrnčeka kokosového nápoja
- ½ hrnčeka trstinového cukru
- ½ hrnčeka goji
- Na vymastenie formy: kokosový tuk a nastrúhaný kokos
Postup:
Sušené goji nasypte do hrnčeka a zalejte teplou vodou. Nechajte asi pol hodiny odstáť, a potom vodu zlejte.
Strúhaný kokos dajte do mixéra a rozmeľte na jemno, kým vytvoríte kokosovú múku. Ak nemáte vhodný mixér, môžete kúpiť už hotovú kokosovú múku. Zmiešajte kokosovú a špaldovú múku s práškom do pečiva.
V robote s metlou vyšľahajte cukor a vajcia do hustej peny. Potom pridajte rozpustenú Heru a kokosový nápoj a zmes premiešajte.
Do misy robota pridajte sypké suroviny a namočené goji. Vypracujte hladké cesto.
Formu na bábovku vymažte kokosovým tukom a vysypte strúhaným kokosom. Nalejte pripravené cesto a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, približne 45 minút. Pri konci pečenia otestujte hotovú bábovku vpichnutím drevenej špajdle. Tá by mala vyjsť von suchá, maximálne s pár drobkami upečenej bábovky. V takom prípade je bábovka upečená.
Hneď po vybraní bábovku vyklopte a nechajte vychladnúť. Zľahka poprášte práškovým cukrom, prípadne kokosovým.