Tieto jednoduché návrhy môžu pomôcť zmierniť pálenie záhy a zlepšiť pohodu počas jedál. Je však vždy dôležité sledovať vlastnú reakciu organizmu a prispôsobiť stravovacie návyky individuálnym potrebám a tolerancii.
Na raňajky je dokonalá ovsená kaša. Nielenže je sýta a výživná, ale na rozdiel od väčšiny jedál plných sacharidov nespôsobuje pálenie záhy. Pokojne si ju doprajte s jablkami, hruškami, lesnými plodmi či pomarančom, keďže ovsené vločky „zablokujú“ kyslosť ovocia. Ak to s ním nepreženiete, zázvor vám s pálením záhy mimoriadne pomôže. Chutný je v čaji, koktejloch či ako prísada do rôznych sladkých i slaných i jedál a môžete po ňom siahnuť aj pri problémoch s trávením.
Aloe vera má vo všeobecnosti liečivé účinky a zároveň pomáha aj pri pálení záhy. Dá sa kúpiť napríklad vo forme nápoja či výživových doplnkov a osviežujúca rastlinka je chutná napríklad aj v jogurte. Šaláty sú veľkými pomocníkmi, no ak vás páli záha, vyhnite sa paradajkám a cibuli. Zabudnite na pridanie syra či dressingov s vysokým obsahom tuku. Ak chcete použiť nie veľmi zdravú šalátovú zálievku, skúste ju obmedziť na maximálne jednu lyžicu.
Jeden banán vás zasýti a pre tých, ktorých trápi záha, je ideálny. Pozor, malému percentu ľudí však nepomáha a tento problém ešte zhoršuje. To isté platí aj o melónoch. Fenykel okrem nepríjemnej záhy pomôže aj s trávením. Je mimoriadne chutným doplnkom šalátov a hodí sa napríklad i ku kuraťu. Zaručeným riešením je hydina plná bielkovín a bez kalórií navyše. Pozor – nevyprážať! Kuracie alebo morčacie chudé mäso varte, pečte, grilujte či duste. Takisto pripravujte ryby a morské plody, ktoré vďaka svojmu zloženiu dokážu potláčať pálenie záhy.
V potravinách nakladajte do košíka zelenú zeleninu ako brokolicu, špargľu či fazuľové struky a so záhou pomôže aj koreňová zelenina. Obzvlášť účinný je zeler, ktorý pre vysoký obsah vody neobsahuje takmer žiadne kalórie a zároveň v sebe skrýva množstvo vlákniny. Nemusíte jesť len koreň v polievkach, zeler má tiež veľmi chutné stonky. Plusom je tiež to, že potláča apetít.
Ak vás záchvaty pálenia záhy prepadávajú často, je dobré mať po ruke petržlenovú vňať, ktorá upokojí žalúdok a pomáha s trávením. Stačí ňou ochutiť polievku, alebo ju chvíľu žuť. Mnohí ľudia tvrdia, že im pomáhajú nesolené a nepražené oriešky, predovšetkým mandle, ďalší nedajú dopustiť na mlieko. Čo sa týka sacharidov, siahnite po kuskuse či ryži.
Vyhnite sa potravinám a nápojom, ktoré spôsobujú pálenie záhy, ako napríklad mastné jedlá, korenené potraviny, citrusové plody, alkohol a káva. Sústreďte sa na konzumáciu ľahkých, stráviteľných jedál a pravidelné stravovanie.