Vyrobte si sami ekologický prací prostriedok z gaštanov!

Gaštanový prací gél

Gaštany nemusíte používať len k tvoreniu jesenných dekorácií..

Gaštanový prací gél
https://www.gettyimages.com

Môžete ich využiť netradičnými spôsobom.

Čo tak ich spracovať na prírodný prací prostriedok?

Na gaštanový prací prostriedok pre 1 až 2 prania potrebujete:

• 5 až 10 čerstvých gaštanov,
• vodu
• paličku na mäso alebo kladivko,
• sitko
• stredne veľký pohár s uzáverom alebo plastovú nádobu

Gaštany najskôr starostlivo umyte a zbavte ich všetkých nečistôt, ktoré sa na ne vonku nachytali. Potom je potreba gaštany namixovať alebo inak nadrviť. Tým sa dostanete k vnútornému obsahu, ktorý obsahuje účinné čistiace látky saponíny. Spracované gaštany vložte do plastovej nádoby alebo pohára, v ktorej ich mierne zalejete prevarenou, a ešte stále teplou (nie vriacou) vodou. Keď pohárom zatrasiete, hneď sa vytvorí mydlová pena. Zamiešate a necháte niekoľko hodín odstáť, tým sa saponíny uvoľnia. Minimálne po šiestich hodinách gaštany sceďte. Zmes prefiltrujte cez sitko alebo cez niekoľko vrstiev gázy alebo cez plátno. Najdôležitejšie je odstrániť hnedé šupky, ktoré by mohli vašu bielizeň zafarbiť. Gél z gaštanov, ktorý ste si pripravili, nemusíte používať len na pranie bielizne. Vhodný je tiež na umývanie rúk.

Jedinou nevýhodou tohto pracieho gélu je krátka trvanlivosť. V chladničke vydrží cca týždeň. Ak teda periete nárazovo, napríklad počas víkendu, stačí si ho ráno vyrobiť a počas dňa spotrebovať na pranie bez toho, aby ste ho museli nejako skladovať.

Výhodou pre alergikov alebo ľudí s citlivou kožou je, že v tomto domácom prostriedku nie sú zahrnuté žiadne vonné látky. Pokiaľ k nim ale nepatríte a čerstvá vôňa bielizne by vám chýbala, stačí pridať pár kvapiek vonného oleja podľa výberu do gaštanového výťažku.

Prací prostriedok z gaštanov je určený na bežné pranie, teda aj bežnú špinu. So zažranými škvrnami si toľko neporadí. Pred praním tieto škvrny teda potrite žlčovým mydlom.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom