Prekvapte svojich blízkych – hitom tohtoročných Vianoc – tekutou maškrtou v podobe „kávového dezertu“!
Vianočný stromček, kapor, zemiakový šalát a samozrejme maškrty. To všetko nesmie na štedrovečernom stole chýbať. Tradícia pečenia cukroviniek sa na Slovensku datuje od začiatku 19. Storočia. Ich pôvod je vo výrobe rôznych figúriek z ovocia, ktoré slúžili deťom ako hračky a zároveň ako chutná desiata. V súčasnosti existujú desiatky druhov cukroviniek, ktoré na sviatky pripravujeme. Viete, že tento rok môžete mať „napečené“ v priebehu chvíľky? Prekvapte svojich blízkych – hitom tohtoročných Vianoc – tekutou maškrtou v podobe „kávového dezertu“!
Cukrovinka v hrnčeku?
Zabudnite na tradičné kokosky alebo vanilkové rohlíčky a skúste ochutnať nový spôsob prípravy cukroviniek. Ide o jednoduchý a rýchly recept, ktorý hravo zvládnete a ohromíte ním každú návštevu.
Základom „tekutej cukrovinky“ je instantná káva Jacobs, ktorá dáva dezertu jedinečnú chuť. Ďalšie ingrediencie môžete pridať podľa vlastnej fantázie. Máte radi linecké koláčiky? Aby ste získali originálnu tekutú cukrovinku, pridajte do kávy mandľové lupienky, mletú škoricu, mliečnu penu a lyžičku šťavnatého džemu, ktorý recept ešte viac osvieži. Voila! Originálne „tekuté linecké koláčiky“ sú na svete.
V prípade ešte väčšej úspory času, môžete miesto jednotlivých ingrediencií do kávy pridať špeciálne korenie s príchuťou alkoholu.
Korenie v cukrovinkách a v káve hrá prím!
Cukrovinky podobné tým dnešným sa začali piecť v bohatších rodinách v 19. storočí. Na výrobu sa používalo vzácne korenie, ktoré v tom období patrilo medzi nedostatkový tovar. K ochuteniu sa používal dokonca cesnak alebo čierne korenie! Vôbec prvým a dnes veľmi obľúbeným druhom cukroviniek boli medové perníky. Keďže obsahovali až 90 druhov rôzneho korenia boli často komplikované na prípravu.
Skúste si urobiť ich tekutú variantu s kvapkou rumu. Stačí vám len instantná káva Jacobs, pomarančový džem, vanilkový cukor a šľahačka.
RUMOVÉ KÚZLO
Na prípravu potrebujete:
2 lyžičky instantnej kávy Jacobs
30 ml rumu
90 ml horúcej vody
100 ml mlieka
70 g pomarančového džemu
polovicu vanilkového struku
šľahačka
hnedý cukor
Postup:
Kávu nasypeme do šálky a zalejeme horúcou vodou. Mlieko nalejeme do kastróla, pridáme džem, rum a za tepla miešame. Pozdĺžnu časť vanilkového struku dáme do hrnčeka a ešte chvíľu zahrievame. Kávu zalejeme pripraveným mliekom. Ozdobíme šľahačkou a posypeme hnedým cukrom. Chutí skvele s krehkými sušienkami.
Tip: Chcete si na „tekutých perníkoch“ pochutnať ešte rýchlejšie? Do instantnej kávy vysypte vrecko s príchuťou škorice a rumu.
Spálené maškrty? Nešťastie v rodine!
Ani pečenie vianočných maškŕt sa nezaobíde bez povier a mýtov, ktoré si rozprávali generácie pred nami. Prinášame vám tie najzaujímavejšie z nich.
- Piecť sa malo vždy iba z múky z vlastnej úrody, aby prišiel hojný rok
- Z cesta sa zlievala voda a pridávala sa do krmiva kravám, aby v ďalšom roku veľa dojili
- Gazdinka pri miesení cesta otierala ruky o stromy, aby dobre plodili
- Pripálenie alebo popraskané pečivo znamenalo nešťastie alebo smrť v rodine
NAMIXUJTE SI TEKUTÉ KOKOSKY (KOKOSOVÝ RAJ)
Na prípravu potrebujete:
Instantná káva Jacobs (70 ml)
90 ml kokosového mlieka
50 ml likéru Malibu
1 lyžička bieleho cukru
mliečna pena
sušený kokos
Postup:
Instantnú kávu Jacobs zalejeme vodou, pridáme mierne zohriate kokosové mlieko a následne likér Malibu. Primiešame cukor, pomiešame a pridáme mliečnu penu. Nakoniec ozdobíme sušeným kokosom.
Ovocné priznanie (linecké koláčiky)
Na prípravu potrebujete:
2 lyžičky instantnej kávy Jacobs
60 ml horúcej vody
30 ml likéru Kahlúa (alebo karamelového sirupu)
30 g sušeného kandizovaného ovocia
120 ml teplej mliečnej peny
škorica na posypanie
Postup:
V džbánku speníme mlieko s kandizovaným ovocím a necháme chvíli odstáť. Kávu nasypeme do šálky, zalejeme horúcou vodou a pridáme likér. Cez sitko precedíme mlieko s kandizovaným ovocím do šálky. Nakoniec nápoj posypeme škoricou.
Viac informácií na www.bavsakavou.sk.