Kombinácia tvarohu a maku je neuveriteľne chutná. Pri tomto recepte sa nestáva, aby koláč ostal aj na druhý deň 🙂
Treba s ním mať väčšiu trpezlivosť, ak ho vyrábate z ryžovej múky, vďaka čomu získate bezlepkový koláč, ktorý však má sklon sa mrviť. Stojí to však za to, že nezaťažíte váš organizmus zbytočne lepkom. Môžete ryžovú múku vymeniť aj za klasickú, ak si na to nepotrpíte. Ja som však za zdravšiu verziu 🙂
Makový koláč s tvarohom
250 g rýžovej múky
3 -5 lyžíc mletého maku ( podľa toho na koľko máte radi makovú chuť , môžete použiť aj biely mak )
120 g ghee alebo domáceho masla
5 lyžíc xylitolu
250 g (bezlaktózového) tvarohu
3 lyžice jahodového alebo lesného džemu
štipka mletej škorice
1/2 prášku dopečiva z vínneho kameňa
javorový sirup
štipa sódy bikarbóny
štipka mletej citrónovej trávy
Postup:
V miske zmiešame múku s makom, xylitolom a ghee maslom, kým z toho nevznikne takmer kompaktná masa, ktorá má sklon mierne sa mrviť. Tvaroh zmiešame so škoricou, citrónovou kôrou, zľahka pokropíme javorovým sirupom. Misu na pečenie vytrieme ghee maslom a na spodok dáme cesto. Trochu odložíme bokom, aby sme vrch koláča mierne pomrvili. Korpus potrieme džemom a rovnomerne rozotrieme po celej ploche. Ako ďalšiu vrstvu dáme vymiešaný tvaroh . Rovnomerne ho pomrvíme zvyšným cestom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov, zhruba 25-30 minút.
Mirka Luberdová