Ak potrebujete počas dnešného horúceho dňa schladiť, vyskúšajte nasledujúce recepty, na ktorých si navyše i pochutnáte.
Vyskúšali ste už osviežujúcu chuť grapefruitu spojenú s chuťou ginu? Nie? Máte čo banovať.
Grapefruitové osvieženie
Ingrediencie:
6 dl čerstvej šťavy grapefruitovej šťavy
10 dg kryštálového cukru
75 ml Campari
2 lyžice ginu
Niekoľko koliesok grepu na ozdobenie.
Postup:
Do panvice nalejte 120 ml vody, prisypte cukor a nechajte rozohriať, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Pridajte šťavu, gin a Campari. Zmes pomiešajte.
Vlejte do formičiek na nanuky. Nie však celkom po okraj. Môžete dozdobiť plátkom grapefruitu.
Vložte do mrazničky aspoň na dve hodiny, zapichnite drievko a znovu nanuky vložte naspäť zmraziť. Po piatich hodinách získajú tú správnu konzistenciu.
Vanilkový bozk
Ak raz objavíte lahodnú kombináciu vanilky, smotany a bourbonu, už jej nedokážete odolať. Tu je ďalší recept
Ingrediencie:
2 lyžice kukuričného škrobu
5 dl plnotučného mlieka
3 dl smotany
12 dg kryštálového cukru
60 ml bourbonu
2 lyžičky vanilkového extraktu
10 plátkov z mandlí
Postup:
Zmiešajte tri lyžice mlieka s kukuričným škrobom a zostávajúce mlieko, smotanu a cukor vložte do hrnca, mierne povarte. Primiešajte škrob rozmiešaný s mliekom. Nechajte chvíľu variť, pokiaľ zmes nezačne bublať a mlieko so smotanou nezhustne.
Potom pridajte bourbon, vanilkový extrakt a nechajte vychladnúť.
Zmes rozdeľte do formičiek na nanuky a vložte na hodinu a pol do mrazničky. Potom vpichnite drievka a opäť vložte do mrazničky. Nechajte cez noc zmraziť a počas podávania posypte plátkami z mandlí.
Zmrazené kvety
Originálne osvieženie si môžete pripraviť zo šampanského a z jedlých kvetov, ako sú sirôtky, fialky alebo harmanček.
Ingrediencie:
240 ml šampanského (je lepšie, ak už je dlhšie otvorené)
12 dg kryštálového cukru
1 lyžicu citrónovej šťavy
Polku lyžičky ružovej vody
Za hrsť jedlých kvetov
Postup:
Dajte variť 480 ml vody s cukrom. Povarte pokiaľ sa cukor nerozpustí. Nechajte zmes vychladnúť a prilejte šampanské, šťavu a ružovú vodu.
Formičky najskôr vysypte okvetnými lístkami a zalejte ich pripravenou zmesou. Po hodine a pol vložte drievka a opäť nechajte zamraziť najlepšie cez noc.
Ak sa vám recepty páčili, ďakujeme, že sa o ne podelíte. Príjemné osvieženie. 🙂