Ocot, soľ, cukor a korenie. Nálev na uhorky sa neskladá zo žiadnych špeciálnych ingrediencií.
Napriek tomu má na náš organizmus blahodarný vplyv. Je zdrojom elektrolytov, antioxidantov a ďalších živín.
Ako ovplyvňuje naše zdravie tento nálev?
Nakladané uhorky sú zaliate sladkokyslým nálevom. Väčšinou sa skladá z cukru, soli, octu a vody.
Zdravie a nálev z uhoriek
Nálev od uhoriek sa pýši predovšetkým vysokým obsahom draslíka a sodíka. Tie patria medzi významné elektrolyty, ktoré harmonizujú hladinu tekutín v tele, umožňujú prenos nervových vzruchov a zaisťujú kontrakciu svalov. Keď vám pri športe klesne koncentrácia solí v telesných tekutinách pod optimálnu hladinu, rozbolí vás hlava, začne vám byť nevoľno a na zvracanie. Hrozia vám aj bolestivé svalové kŕče..Nálev vám pomôže..
Reguluje hladinu cukru v krvi
Zriedený ocot, ktorý obsahuje rôsol, môže pomôcť regulovať hladinu krvného cukru. Konzumácia jedného „panáka“ pred jedlom by mala zlepšiť reakciu tela na inzulín, čo ocenia predovšetkým jedinci s diabetom 2. typu.
Vyslobodzovač
Elektrolyty obsiahnuté v uhorkovom náleve tiež pomôžu zmierniť dôsledky alkoholového večierka. Navyše ocot v ňom obsiahnutý dokáže uľaviť od bolesti žalúdka a znížiť nadúvanie.
Na pachuť v ústach
Kyslú pachuť v ústach, ktorý často spôsobuje podráždený žalúdok, odstránite nálevom od uhoriek zriedeným s vodou v pomere 1:1.
Na svalové kŕče
Experiment z roku 2010 zo Severnej univerzity v Dakote zistil, že po vypití trošky uhorkového nálevu odznejú svalové kŕče do dvoch minút. Tekutina plná elektrolytov tiež upokojí nepokojné nohy a uvoľní natiahnuté svaly.
Kvašáky
Kvašáky nie sú u nás tak populárne. Ich rôsol má však významné účinky na zdravie. Vďaka mliečnemu kvaseniu priaznivo pôsobí na črevné baktérie, ktoré sú zárukou dobrej imunity. Laktofermentované potraviny tiež čistia krv a podporujú regeneráciu tkaniva pečene.
Zdroj: https://www.ireceptar.cz/