Vyskúšajte jednoduchý recept na sladkú dobrotu bez múky s vlašskými orechmi.
Zdravím Vás priatelia,
Dnes si pripravíme niečo sladké. Tento koláčik je výborný pre všetkých, ktorí nechcú, alebo nemôžu múku. Celý je z orieškov. Ak máte intoleranciu na oriešky, ruky od neho preč:) Vlašské orechy sú nášmu kraju vlastné a všeobecne obľúbené. Prečo by mali patriť do vášho jedálnička, si napíšeme teraz.
Vlašské orechy pozitívne ovplyvňujú vysoký krvný tlak, znižujú cholesterol, podporujú správne vyprázdňovanie, podporujú výkonnosť mozgu a dobrú náladu. Sú dobré aj na pevné nechty, zdravé vlasy a peknú pleť. Napomáhajú pokožke sa rýchlejšie zregenerovať, aj v prípade väčších poranení. Sú bohaté na zdravé tuky, bielkovinu, vlákninu, fosfor, vápnik, selén, mangán, meď magnézium, zinok vitamíny A,B,C, E, K, kyselinu pantotenovú, listovú a luteín. Vo vymenovávaní pozitívnych účinkov na telo by sme mohli ešte dlho pokračovať:)
Pred ich použitím však odporúčam, ako všetky orechy, buď vopred namočiť a následne dôkladne nechať vysušiť, alebo opražiť na suchej panvici. Potom poriadne vyšúchať v čistej utierke, aby sme orechy zbavili plesní, ktoré sú pre oko neviditeľné, ale pre telo nebezpečné.
Príprava koláča je rýchla. Treba častejšie kontrolovať, či je už dostatočne upečený, pretože je dosť vlhký. Odporúčam preto určite skúsiť jeho upečenie pomocou dreveného špáradla. Ak sa na neho už nič nelepí, po vybratí ho necháme dôkladne vychladnúť.
INGREDIENCIE:
1 hrnček vlašských orechov
4 lyžice medu
3 vajcia
POSTUP:
Vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielka, z ktorých vyšľaháme sneh. Vlašské orechy rozmixujeme na prášok. Pridáme žĺtka, ktoré vopred v samostatnej miske premiešame s medom. Ako posledné zľahka pridáme sneh, ktorý si pripravíme jemným vyšľahaním so štipkou soli. Sneh nemusí byť úplne tuhý.
Koláčik pečieme na 180 stupňov cca 25-30 minút.
Výborne chutí ozdobený aj marhuľami, alebo vašim obľúbeným ovocím.
Mirka Luberdová