Vláknina pomáha nielen pri prevencii závažných ochorení, ale aj pri chudnutí.
Potravinová vláknina predstavuje v našom tele strážcu čistoty. Reguluje zažívanie, navodzuje rovnováhu mikroflóry, znižuje hladinu cholesterolu. Dokonca má preventívny účinok v boji proti rakovine hrubého čreva či srdcovocievnym ochoreniam. No vláknina nám môže pomôcť i schudnúť.
Ako vláknina účinkuje?
Ak chceme zhodiť kilá navyše, potrebujeme v prvom rade znížiť množstvo prijatých kalórií. Vďaka pravidelnej konzumácii potravín bohatých na vlákninu sa nám podarí zmenšiť pocit hladu. Ako je to možné? Spôsobené je to tým, že vláknina zabezpečí oveľa pomalší odchod jedla zo žalúdka.
Potravina, ktorá má málo kalórií
Ďalšiu pozitívnu vlastnosť vlákniny predstavuje skutočnosť, že táto potravina uvoľňuje do tela menšie množstvo kalórií. Všeobecne platí, ak má organizmus dostatok vitamínov, minerálov a živín, potom oveľa jednoduchšie odbúrava tukovú hmotu, ktorá predstavuje akúsi rezervu v tele. Vláknina čistí organizmus od nežiaducich látok, čím pomáha najmä črevným bunkám bez problémov prijímať vitamíny a minerály z jedla.
Padajú vám vlasy? Čo ak sú za tým tieto choroby?
Nezabudnúť ani na pravidelnosť
Pri chudnutí netreba zabúdať ani na pravidelnosť konzumácie stravy. Vynechávaním jedál učíme organizmus vytvárať si zásoby, čím dochádza k skladovaniu nadbytočných tukov v tele.
Kde všade nájdeme vlákninu?
V celozrnnom chlebe, ovsených vločkách, v zelenine a ovocí. Vysoký obsah vlákniny majú aj strukoviny, ako napríklad šošovica, hrach či fazuľa, ďalej sa v hojnom množstve nachádza tiež v kukurici, listovej zelenine, brokolici, karfiole či ružičkovom keli.