Viete si predstaviť svoj deň bez pečiva? Viac ako polovica Slovákov v tom má jasno

Bakery fofo 3.jpg
Foto: BILLA

BRATISLAVA 10. mája 2018 (DJ/PR) – Chutné pečivo na raňajky alebo na desiatu nás sprevádza od detstva. Zvykli sme si naň a stalo sa súčasťou nášho jedálnička. Dokázali by ste sa ho vzdať?

Rovnakú otázku dostalo 500 respondentov v prieskume spoločnosti BILLA Slovensko. Ich odpoveď znela jasne – až 43,4 % Slovákov sa pečiva vzdať nemieni, aj keď o znížení jeho podielu v jedálničku uvažovalo – pritom ženy tvrdia, že chcú pečivo vyradiť z jedálnička častejšie ako muži. Až 38,2 % z nás je rozhodnutých pečivo nevyradiť a nič nemeniť. Prieskum tiež odhalil, ktoré pečivo máme najradšej.

Chlieb náš každodenný je tu stále

Kvasok.jpg
Foto: BILLA

Potravine, ktorá mala veľký význam už pre našich predkov, ostávame verní aj naďalej. Až tretina Slovákov si najčastejšie vyberá práve pšenično-ražný chlieb, pričom viac ako polovica tvrdí, že chlieb a pečivo konzumuje na dennom poriadku a nakupuje viackrát týždenne. Čím ďalej, tým viac si ale začíname kontrolovať zloženie pekárenských výrobkov. V tejto súvislosti stúpa záujem o druhy pečív, ktoré majú vyšší obsah živín a neobsahujú bielu múku.

Do popredia sa dostávajú celozrnné výrobky

Jeden z piatich Slovákov sa pri nákupe rozhodne pre celozrnné pečivo a 16,2 % pre celozrnný chlieb. Zásadný rozdiel spočíva v múke. Tá celozrnná vzniká pomletím celého zrna, vrátane obalu klíčka, čím si výrobok zachováva vyšší podiel vlákniny. V košíkoch Slovákov sa začínajú objavovať aj pekárenské výrobky zo špaldy či kvásku a radi by uvítali aj ďalšie alternatívy. „Z našich nákupných štatistík aj prieskumu vyplynulo, že až šestine Slovákov chýba viac celozrnných výrobkov a produktov s cereáliami a superpotravinami. Do ponuky predajní BILLA sme preto pridali viac ako 20 nových výrobkov, napríklad taštičku s chia semienkami, ražnú žemľu či špaldové zrno, ktoré obsahuje nielen špaldu, ale aj kvások. Ten má v sebe niekoľko druhov zdraviu prospešných baktérií, posilňuje imunitu a podporuje zdravú črevnú mikroflóru,“ uvádza hovorkyňa spoločnosti BILLA Kvetoslava Kirchnerová.

Spalda.jpg
Foto: BILLA

Na raňajky aj na večeru, hlavne chrumkavé

Chlieb či pečivo si až 65 % Slovákov vychutná najradšej na raňajky. Každý šiesty si ho dopraje na večeru a na desiatu po ňom siahne každý desiaty Slovák. Na jeho čerstvosť si potrpí viac ako polovica z nás a na nákup pečiva tak ideme aj denne či viackrát denne. Kvetoslava Kirchnerová hovorí, že aj preto BILLA pre svojich zákazníkov pripravuje každých 30 minút chrumkavý chlieb a pečivo. Vyzerá to teda tak, že úplne sa pečiva tak skoro nevzdáme.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom