Bývalý gymnasta a neskôr boxer sa v pokročilom veku vrhol na experimentovanie v kuchyni.
Štvorchodové menu zložené z hľuzovkovej polievky, ustríc, morského jazyka so zeleninovým rizotom a dezertu v podobe zmrzliny doplnila o netradičnú surovinu – hlinu. Tú sa už niekoľko rokov v kulinárskej obci snaží spropagovať japonský šéfkuchár Toshio Tanabe.
Bývalý gymnasta a neskôr boxer sa v pokročilom veku vrhol na experimentovanie v kuchyni. Ako šéfkuchár reštaurácie Ne Quittez Pas sa pôdu snažil do menu zahrnúť už dlho, až nedávno však našiel takú, akú hľadal. „Toto je reštaurácia zameraná na morské plody, takže tu máme rôzne chute oceánu. Hľadal som teda príchute zo zeme,“ uviedol Tanabe, ktorý tvrdí, že táto myšlienka prišla úplne prirodzene.
„Čistú hlinu bez chemikálií som hľadal dlho. Musel som ju hľadať na miestach nedotknutých poľnohospodárstvom a potom musela byť vykopaná z veľkej hĺbky,“ uviedol Japonec, ktorý vo svojom odbore pracuje už vyše 20 rokov. Pôda, ktorú získava z hĺbky minimálne 10 metrov, je potom ešte otestovaná v laboratóriu a následne zohriata na vysoké teploty, aby sa tak zničili všetky baktérie. Potom ju Tanabe zapracuje do aktuálneho menu.
„Vodu, vzduch ani pôdu nevytvoril človek. Sú súčasťou prírody a v určitom zmysle sú živé. Snažím sa preniesť tento pocit do jedla,“ uviedol kuchár. Tanabe je presvedčený, že jeho jedlá sú chutné i zdravé zároveň. Údajne pomáhajú pri trávení a obsahujú veľa minerálov. A ako chutia? „Nemyslel som si, že pôjde o skutočnú zeminu. Bol som trochu nervózny, ale bola to veľmi jemná chuť,“ uviedol jeden zo zákazníkov, ktorý sa rozhodol menu ochutnať.