Bežne ich využívame v kuchyni, no o tom, ako vyzerajú vo voľnej prírode, nemajú mnohí z nás tušenie. Spoznali by ste škoricu, kešu alebo vanilku medzi ostatnými rastlinami?
Aj napriek tomu, že k nám zväčša cestujú tisícky kilometrov, na tanier si ich kladieme takmer každý deň. Supermarkety zákazníkov zásobujú exotickým ovocím, na oslavách nesmú chýbať rozličné druhy orechov a naša kuchyňa sa bez pomocníkov v podobe čierneho korenia, škorice, kakaa či vanilky zaobíde len zriedka.

Ako prvý jarný deň ovplyvní váš horoskop?
Keďže k spotrebiteľom sa dostávajú už spracované, mnohí by ich vo voľnej prírode rozlíšili len ťažko. Pozrite si prehľad známych orechov, korenín, ovocia a zeleniny vo forme, v akej ich vídame len zriedka.
Kešu

Objavujú sa najčastejšie v receptoch indickej a ázijskej kuchyne ako súčasť predjedla, omáčok či dezertov. Posilňujú imunitný systém, zlepšujú funkciu srdca a dokonca upokojujú bolesti zubov. Dvadsať kešu orieškov denne zabezpečí vášmu telu dennú potrebu železa. Predtým, ako sa dostanú do obchodov, sa smažia, pretože bez toho nemajú žiadnu chuť.
Škorica

Korenina, ktorá je svetu známa už viac ako 4000 rokov, pomáha pri množstve chorôb. Dokáže bojovať s cukrovkou, vysokým cholesterolom či rakovinou. Siahnite po nej aj vtedy, ak chcete schudnúť, alebo máte celulitídu.
Kakao

Kakao pôsobí preventívne proti najrozšírenejším ochoreniam v súčasnosti – srdcovým chorobám. Ľuďom, ktorí tento nápoj pijú pravidelne, hrozí až o päťdesiat percent nižšie riziko úmrtia na srdcovocievne choroby či rakovinu. Okrem kalorickej a stimulačnej hodnoty tohto nápoja, keďže obsahuje theobromin a kofeín, skrýva v sebe aj látky, ktoré znižujú krvný tlak. Kakao je aj základnou zložkou pre výrobu čokolády – pražením a mletím kakaových bôbov sa vyrába kakaové maslo aj kakaový prášok. Hlavným dodávateľom na svetový trh sú africké krajiny.
Mandle

Ľudia náchylní na srdcové ochorenia by mali zjesť aspoň 60 gramov mandlí týždenne. Sú totiž bohaté na fosfor, draslík a železo.
Ďalšie koreniny, ovocie a zeleninu nájdete vo fotogalérii.