Viedenská Sacherova torta – sladký symbol elegancie a neodolateľného pôžitku. Pravdepodobne ste už počuli o tejto slávnej pochúťke, ktorá má povesť jedného z najprestížnejších dezertov na svete.
Za svojou slávou však skrýva fascinujúcu históriu, ktorá siaha až do 19. storočia. Pripojte sa k nám na chuťovú cestu do minulosti a súčasnosti tejto lahodnej a majstrovsky vypracovanej výtvoru.
Viedenská Sacherova torta, pomenovaná podľa svojho tvorcu Franza Sacheraa, je bezpochyby jednou z najznámejších rakúskych sladkostí. Vznikla v roku 1832, keď sa mladý cukrársky učeň Franz ocitol pred veľmi náročnou úlohou – pripraviť vynikajúci dezert na veľký hosťujúci banket. A tak vznikla táto kulinárska legenda.
Sacherova torta je skutočnou umením pre zmysly – bohatá čokoládová poleva spočíva na jemnom čokoládovom korpuse, ktorý obopína vrstvu najjemnejšieho marhuľového džemu. Ako korunka na tomto majstrovskom diele sa vlní dokonale nadýchaný piškót, ktorý spoľahlivo uspokojí vaše chuťové poháriky.
Na Viedenskú Sacherovu tortu budeme potrebovať:
Suroviny
- 8 vajec,
- 200 g krupicového cukru,
- 60 g čokoládového prášku,
- 120 g hladkej múky,
- 100 g masla,
- 50 g piškótovej strúhanky.
- Maslo na vymastenie formy.
Na naplnenie použijeme jednu šálku marhuľovej marmelády a na ozdobenie 200 g čokoládovej polevy.
Postup
Dno tortovej formy vymastíme. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešame do peny so 100 g cukru. Bielky so zvyšným cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi pridáme preosiaty čokoládový prášok s múkou, roztopené maslo, piškótovú strúhanku a naostatok zľahka zamiešame bielkový sneh.
Cestom naplníme formu a pečieme 40 minút na druhej priečke rúry odspodu. Prvých 15 minút pečenia nesmieme rúru otvárať. Upečenú tortu necháme niekoľko minút vo vypnutej rúre, potom vyberieme a necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť.
Najmenej po 6 hodinách tortu rozrežeme, naplníme ohriatou marmeládou a zvyškom marmelády potrieme bočné steny i povrch torty.
Čokoládovú polevu roztopíme vo vodnom kúpeli a celú tortu ňou rovnomerne potrieme. Do mäkkej polevy vyznačíme 16 dielov torty.