Ak sa chcete nechať inšpirovať západnou kultúrou, tu je recept na najznámejšie vianočné jedlo – vianočný moriak.
Budeme potrebovať:
1 menší moriak (cca 3,5 kg) alebo morka, 80 g plátkovej slaniny, 2 lyžice masla, 1/2 lyžičky zázvoru, biele mleté korenie, 1 lyžica hladkej múky, soľ,
1 grapefruit alebo iné ovocie, šalát a petržlenová vňať na ozdobenie
Kaša:
1 kg zemiakov, 1 žĺtok, soľ, 3-4 dl mlieka, 50 g masla, 2 strúčiky cesnaku
Postup:
Celkom očisteného a umytého moriaka (morku) osušíme papierovou utierkou. Dôkladne ho po celom povrchu i z vnútra nasolíme a necháme asi hodinu odležať. V pekáči rozohrejeme maslo, na dno rozprestrieme plátky slaniny, posypeme zázvorom a na to položíme nasoleného moriaka. Podlejeme vodou a prikrytého zvoľna pečieme za občasného polievania vypečenou šťavou a podlievania vrelou vodou. Ku koncu pečenia, ktoré trvá približne tri hodiny, ho odkryjeme a upečieme dozlatista.
Potom moriaka vyberieme, pekáč so šťavou preložíme na varič, necháme vyvariť prebytočnú vodu, zaprášime hladkou múkou, zasmažíme, podlejeme pohárom vody a necháme chvíľu povariť. Šťavu podľa chuti prisolíme a okoreníme.