Pripravte sa na Veľkú noc už dnes a potešte mlsné jazýčky šibačov alebo veľkonočných hostí.
Na Veľkonočný bochník budeme potrebovať
Suroviny:
400 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 100 g masla, 100 g hrozienok, 80 g práškového cukru, 60 g lúpaných mandlí, 30 g droždia, 10 g kryštálového cukru, 3 žĺtky, soľ, žĺtok na potretie, múku na posypanie dosky a tuk na vymastenie plechu, mandľové lupienky na dozdobenie.
Postup:
Zo 150 ml mlieka, droždia, kryštálového cukru a lyžice múky pripravíme kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, práškový cukor, žĺtky, rozpustené vlažné maslo, kvások, zvyšné vlažné mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Nakoniec pridáme nahrubo nasekané mandle a hrozienka. Cesto premiešame, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
Následne ho vyklopíme na pomúčenú dosku, vyformujeme bochník, ktorý preložíme na vymastený plech. Necháme ešte 15 – 20 minút kysnúť.
Povrch bochníka jemne narežeme nožom, potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 170 °C približne 60 minút.