Originálny sviatočný múčnik, ktorý poteší najmä malých šibačov.
Na Veľkonočné zajačiky budeme potrebovať
Suroviny na 6 – 8 zajačikov
600 g polohrubej múky, 40 g droždia, 1/4 l vlažného mlieka, 100 g masla, 2 vajcia, štipka soli, 60 g cukru, 1 žĺtok na potretie, maslo na vymastenie plechu, mandle a cukríky na zdobenie
Poleva na zdobenie
1 bielok, 40 g práškového cukru, potravinárske farbivo podľa ľubovôle,
Postup
Plech vymastíme maslom. Múku preosejeme do misy, uprostred vyhĺbime jamku, rozdrobíme do nej droždie, premiešame s troškou múky, mlieka, cukru a pripravíme kvások. Zakrytý kvások necháme 15 minút kysnúť. Do vykysnutého kvásku pridáme mlieko, roztopené maslo, vajcia, soľ, cukor a s celým množstvom múky vypracujeme cesto. Necháme 30 minút kysnúť. Z pevnej lepenky si vystrihneme šablóny na zajačiky.
Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a podľa šablóny vyrezávame z neho zajačiky. Zajačiky uložíme na plech, natrieme rozhabarkovaným žĺtkom a necháme ešte 15 minút kysnúť. Rúru vyhrejeme na 210 °C. Zajačiky pečieme 10 až 15 minút na prostrednej priečke rúry.
Bielok vymiešame s práškovým cukrom na polevu a podľa ľubovôle zafarbíme potravinárskymi farbivami. Veľkonočné zajačiky zdobíme polevou a cukríkmi napríklad podľa predlohy na obrázku.