Veľká noc je tu a vy rozmýšľate, ako spestriť sviatočný stôl? Pripravte si chutné medovníčky, ktoré potešia nielen chuť ale i oči vašich blízkych.
Pečenie a vôňa medovníčkov. Vybavia sa vám hneď Vianoce? No nemusí to byť vždy pravidlom. Čo tak pripraviť si túto chutnú dobrotu i na Veľkú noc? Samozrejme tento raz ich povykrajujte v tvare symbolov veľkonočných sviatkov a ozdobte pestrejšie. Tak ako sa na blížiacu jar patrí. Medovníčky skúste pripraviť podľa nasledujúceho receptu.
Veľkonočné medovníčkyCesto:
450 g hladkej múky, 50 g mletých orechov, 1 kávová lyžička škorice, trocha mletých klinčekov, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 150 g práškového cukru, 125 g Helie, 4 polievkové lyžice tekutého medu, 2 vajcia
Postup:
Múku, orechy, škoricu, klinčeky, sódu bikarbónu a práškový cukor dobre premiešame. Pridáme tuk, med a vajíčka. Dobre vymiesime, zakryjeme cesto a necháme pri izbovej teplote 2 – 3 hodiny odpočívať.
Potom na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Formičkou vykrajujeme veľkonočné tvary (vajíčka, zajačiky, kuriatka a pod.).
Poukladáme ich na vymastený plech (nie vymúčený) ďalej od seba a potrieme rozšľahaným vajíčkom. V dobre teplej rúre pečieme asi 5 minút. Pozrieme najskôr po troch minútach. Upečené zdobíme bielkovou polevou.Bielková poleva
Na 1 bielok použijeme 160 g práškového cukru a 2 kvapky citrónovej šťavy.
Postup:
Bielka šľaháme a postupne pridávame preosiaty práškový cukor a citrónovú šťavu.