BRATISLAVA 2. augusta 2018 (DJ/PR)
- Zatiaľ čo Európa považuje paradajky za ovocie, v Amerike ide o zeleninu.
- Paradajky boli pôvodne divorastúca rastlina.
- Európania sa s paradajkami zoznámili až na prelome 15. a 16. storočia.
- Existuje viac než 20 000 rôznych druhov tejto pochúťky.
- Okrem najznámejších červených paradajok poznáme aj žlté, čierne, hnedé, oranžové, ale aj modré, ružové a pásikavé.
- Európania paradajky pomenovali ako zlaté jablká, podľa latinského mala aurea.
- Pôvodne mali paradajky neprávom povesť zabijaka a preslávili sa až paradajkovou omáčkou na slávnej pizze až okolo roku 1800.
- Len v reťazci BILLA sa predá ročne toľko ton paradajok, že by sa z nich dalo uvariť 14 583 hektolitrov kečupu, ktorým by sa dala naplniť celá Studňa lásky, ktorú na Trenčianskom hrade vykopal Omar pre Fatimu.
- Paradajky pestovali Európania pôvodne v záhradách ako popínavú okrasnú rastlinu.
- Podľa Guinessovej knihy rekordov sa najväčšia paradajka o hmotnosti 3,96 kilogramu urodila v roku 2016 v USA blízko Washingtonu.
- Paradajky pod značkou Slovenská farma, ktoré kúpite v predajniach BILLA, sa na pulty dostanú do 24 hodín po odtrhnutí, pričom na sklade sú už 4-5 hodín po zbere.
- Z botanického hľadiska ide skutočne o ovocie, k čomu Európska únia vydala nariadenie v roku 2001.
- Slovenské názvy paradajka, rajčina (botanicky rajčiak) pochádzajú z gréckeho parádeisos, teda raj, keďže kedysi sa označovali aj ako rajské jablká.
- Hovorí sa, že paradajky údajne pochádzajú pôvodne z Peru.
- La Tomatina je festival v Španielsku, počas ktorého ľudia po sebe hádžu až 150 000 paradajok.