Unikátne cukríky na seba dokážu viazať škodlivé baktérie a tým zabraňujú rozleptávaniu zubnej skloviny.
Zubári často varujú, že jedenie sladkostí prispieva k tvorbe zubného kazu. Nemeckým vedcom sa však po nedávnych experimentoch podarilo vytvoriť cukríky, ktoré majú presne opačný účinok – zubný kaz nielenže nespôsobujú, ale pred ním aj chránia.
Vedci z biotechnologickej spoločnosti Organobalance založili výrobu „zázaračného cukríka“ na výskume účinkov rôznych baktérií. Príčinou vzniku kazov totiž nie je cukor samotný, ale práve baktérie na povrchu zubov.
Po každom jedle sa v ústach tvoria baktérie. Časť z nich sa vďaka slinám vylúči, zvyšné sa však prichytia na povrchu zubu a začnú vylučovať kyseliny. Tieto postupne rozpúšťajú zubnú sklovinu, čo môže viesť k vzniku zubného kazu. K najrozšírenejším baktériám s takýmto účinkom je druh Streptococcus mutans, ktorý žije v ústnej dutine človeka. Práve vďaka sacharidovým polymérom sa dokáže prichytiť na zuby, najlepšie sa potom rozmnožuje pri teplote 18-40 stupňov Celzia.
Existuje však aj ďalší druh baktérií Lactobacillus paracasei, ktorý sa nachádza napríklad aj v kefíre a ktorý dokáže množstvo baktérií Streptococcus mutans výrazne znížiť a tým obmedziť tvorbu kazov. Cukor na povrchu tohto laktobacilu dokáže na seba naviazať streptokoky a tým zabraňuje, aby sa na zuboch prichytili.
Výskumný tím pod vedením Christine Lang na základe tohto poznatku vyrobil sériu cukríkov, ktoré neobsahujú žiadny cukor, majú však v sebe prospešné baktérie. Následne jeho účinky otestovali na vzorke 60 dobrovoľníkov. Prvá skupina konzumovala cukríky s obsahom jedného miligramu baktérie Lactobacillus paracasei, druhá skupina jedla cukríky s dvojnásobným obsahom prospešnej baktérie a tretia dostala placebo s rovnakou chuťou bez obsahu baktérií. Každý z účastníkov v priebehu 36 hodín zjedol päť cukríkov.
Výsledok bol veľmi pozitívny – u 70 percentách účastníkov, ktorí dostali cukríky s obsahom baktérií, zaznamenali výrazne nižší obsah streptokokov v slinách ako pri meraní deň pred experimentom. Pri účastníkoch, ktorí konzumovali cukrík s obsahom dvoch miligramov, bolo toto výrazné zníženie zaznamenané už po konzumácii prvého cukríku.
„Konzumáciou cukríkov s obsahom neživých baktérií je tak možné vyhnúť sa problémom, ktoré spôsobujú streptokoky. Výhodou je tiež, že na seba viažu len škodlivé baktérie, zdraviu prospešné baktérie tak zostávajú v ústnej dutine. Sú tak lepšou voľbou pri prevencii zubného kazu než iné probiotiká,“ uviedla vedúca berlínskeho výskumu.
Či a kedy sa začne s komerčnou výrobou „zázračných cukríkov“ zatiaľ nie je známe.
Medical Xpress. www.odditycentral.com