Konzumácia istého pokrmu spôsobuje zvýšený výskyt rakoviny pečene.
Za vysokým výskytom rakoviny pečene v regióne Isan na severovýchode Thajska stojí obľúbené miestne jedlo nazývané koi plaa. Konzumácia pokrmu pripraveného z jemne nasekaných surových rýb, miestnych bylín, citrónovej šťavy a živých červených mravcov je podľa vedcov príčinou rozšírenia cholangiokarcinómu. Pre vysoký výskyt tohto typu tumoru sa výskumníci rozhodli zmeniť stravovacie návyky obyvateľov regiónu.
7 trápnych problémov, ktoré netreba prehliadať!
Kým na celom svete má rakovina pečene v priemere menej ako desaťpercentný podiel z celkového počtu nádorových ochorení, v regióne Isan ňou trpí viac ako polovica onkologických pacientov. Za všetko môžu larvy parazitov motolíc (lat. Trematoda, pozn. SITA) nachádzajúce sa v mäse rýb, ktoré sa používajú na prípravu koi plaa. „Toto prepojenie sme študovali v našich laboratóriách viac ako 30 rokov,“ priblížil Banchob Sripa z univerzity v meste Khon Kaen. „Zistili sme, že motolice dokážu vytvoriť chemickú zlúčeninu, ktorá vyvoláva reakciu imunitného systému. Po mnohých rokoch ide o chronický zápal, ktorý sa následne stáva rakovinou,“ doplnil.
14 úžasných vlastností cesnaku (nielen) proti rakovine
Vedec so svojím tímom zistil, že niektoré komunity v regióne majú až 80-percentnú úroveň nakazenia motolicami. Navyše miestna nemocnica ročne hospitalizuje približne dvetisíc ľudí s rakovinou pečene. Kompletnú liečbu pritom dostane desatina. Snahou výskumníka je preto zmeniť stravovacie návyky obyvateľov a presvedčiť ich, aby koi plaa pred konzumáciou tepelne upravili. Okrem presviedčania prostredníctvom lídrov v komunitách zložili piesne, ktoré približujú životný cyklus motolíc. Obyvatelia sa tak z nich dozvedajú, že v surovom rybom mäse sa nachádzajú larvy parazitov, ktoré sa po konzumácii koi plaa usadia v pečeni, kde dospievajú. Vylučovaním sa do vody dostávajú ich vajíčka, čím sa cyklus uzatvára. „Myslím, že 60 percent ľudí rozumie príčinám rakoviny pečene. Majú poznatky o motoliciach,“ vyjadril sa Banchob. „No desať percent stále konzumuje surové ryby. Som presvedčený, že tých desať percent sa nikdy nezmení. Takže musíme zmeniť životné prostredie, očistiť ryby, aby sme dosiahli menší počet infekcií,“ povedal tiež vedec. Hoci si jeho iniciatíva vyžiada ešte niekoľko rokov tvrdej práce, doterajšie výsledky ukázali, že osveta prináša ovocie. V niektorých dedinách totiž výskyt infekcií klesol na menej ako desať percent.