Univerzálny recept na nátierku na chlebíčky aj na jednohubky .. Na základnú verziu postačia tri suroviny (a štipka soli) a dochutenie je už na vás.
Ingrediencie pre:
1 pohárik
Na základnú verziu
4 lyžice nátierkového masla
2 lyžice majonézy
2 lyžičky plnotučnej horčice
1 štipka soli
Na chrenovú nátierku navyše
1 lyžička chrenu
1 štipka bieleho korenia
Na pikantnú zeleninovú verziu navyše
2 lyžice ajvaru
1 štipka chilli
Na sviežu bylinkovú nátierku navyše
2 lyžice čerstvej pažítky
1/2 lyžičky citrónovej kôry
1 štipka bieleho korenia
Na sardelovú nátierku navyše
2 lyžičky sardelovej pasty
Postup
01.
Suroviny na základnú nátierku rozmiešajte v miske dohladka. A je to! Majonéza zjemní a zaguľatí chuť nátierkového masla a horčica dodá trochu pikantnosti. Tento základ potom môžete ochutiť podľa toho, čo máte radi, alebo čím chcete chlebíčky obložiť.
02.
Chrenová pomazánka: Do základu pridajte štipku bieleho korenia a najemno nastrúhaný čerstvý chren podľa chuti. Pre ešte väčšiu šmrnc môžete plnotučnú horčicu vymeniť za dijonskú, dávkujte ju ale s citom.
Tipy na oblohu: Rozbif + kyslé uhorky (alebo kapary); údený losos + kôpor + uhorka; pečená červená repa + orechy + rukola
03.
PIKANTNÁ PAPRIKOVÁ (ZELENINOVÁ) NÁTIERKA: Pridajte ajvar, podľa chuti aj štipku chilli, a dobre rozmiešajte.
Tipy na oblohu: Ostrejšia klobása; výraznejšia suchá saláma; drobnejšie mäsové guličky; nakladaná pečená paprika + píniové semienka (alebo aj chrumkavé pečené cícer).
04.
BYLINKOVÁ POMAZÁNKA: Do základu pridajte štipku bieleho korenia, najemno nasekanú pažítku a štipku nastrúhanej citrónovej kôry.
Tipy na oblohu: Prepeličie vajíčko + kyslé uhorky; vajíčko + syr + kapary; dusená šunka + kyslé uhorky; vajíčko + grilovaná slanina, osušená a rozlámaná na kúsky
05.
SARDELOVÁ NÁTIERKA: Do základu vmiešajte sardelovú pastu podľa chuti.
Tipy na oblohu: Údená ryba + kôpor; ančovička + najemno nasekaná šalotka; vajcia + bylinky; studené plátky pečeného mäsa + nakladaná cibuľa
Zdroj: www.prozeny.cz