K niektorým potravinám sme neprávom nespravodliví. Dlhé roky boli obviňované zo „zločinov“, ktoré nespáchali.
Dôkazom, že i odborníci na výživu sa mýlia, sú aj niektoré potraviny, ktoré sme si odopierali alebo obmedzili ich konzumáciu domnievajúc sa, že robíme prospešnú vec pre naše zdravie. No skutočnosť v niektorých prípadoch je iná. Dôsledkom tohto nesprávne obmedzovaného životného štýlu je organizmus, ktorý túži po pestrosti a rozmanitosti jedálnička, ktorý sa stal veľmi jednostranným. Ktorým potravinám sme neprávom „ublížili“?
Tmavé kuracie mäso
Ktorá časť kuraťa je najzdravšia? Poviete, že biele kuracie prsia? No oproti tomuto populárnemu druhu kuracieho mäsa, o ktorom sme presvedčení o jeho výhodách, je tmavé mäso zo stehna alebo krídel viac šťavnatejšie a nie je vôbec plné tuku ako odpadkový kôš na estetickej klinike, kde robia liposukciu. : ) V skutočnosti majú tieto porcie kuracieho mäsa často rovnaké množstvo kalórií a nasýtených tukov ako prsia. Naviac obsahujú väčšie množstvo zinku, sú lacnejšie a pri varení sa toľko nevysušia. No nezabudnite ich zbaviť tučnej kože.
Kvíz: Viete všetko o cholesterole? Otestujte svoje znalosti
Vajíčka
Je ťažké vyvrátiť zlú povesť vajec. Môže za to skutočnosť, že nám bolo roky vštepované do hlavy, že najmä vaječný žĺtok nám zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a tým sa zvyšuje riziko srdcovocievnych ochorení. Ale objavuje sa stále silnejúci hlas odborníkov na zdravie, ktorý prehlasuje, že pochutnávanie si na žĺtkoch, je správna cesta. Prečo? Dve tretiny cholesterolu sú totiž produkované našou pečeňou, a preto nedávno publikované štúdie nepreukázali žiadnu súvislosť medzi konzumáciou vajec na jednej strane a srdcovými príhodami i infarktom u zdravých ľudí na strane druhej. V skutočnosti štúdia, ktorú vykonala Univerzita v Connecticute, ukázala, že ľuďom, ktorí jedli 640 mg cholesterolu zo žĺtkov denne počas tridsiatich dní, sa hladina zlého LDL cholesterolu nezvýšila. Dokonca ďalší výskum zistil, že keď zdraví jedinci konzumovali jedno vajce denne po dobu dvanástich týždňov, zvýšila sa im hladina dobrého LDL cholesterolu, ktorý srdce chráni, a to pravdepodobne vďaka lecitínu nachádzajúcom sa v žĺtku. Žltý stred vajíčka navyše obsahuje cholin, ktorý podporuje mozog, omega 3-tuky, vitamín D a lutien či zeaxantin, t.j. dva antioxidanty, ktoré chránia zrak.
Trápi vás bolesť hlavy? 4 príznaky, kedy je za tým viac, ako migréna
Čerstvá zelenina je zdravšia
Neplatí to vo všetkých prípadoch. Teória, že varená zelenina je menej výživná, je totiž nedomyslená. Zahriatie zeleniny môže uľahčiť vstrebávanie určitých antioxidantov tým, že sa zmení ich štruktúra. Napríklad silný protirakovinový antioxidant lykopen je v omáčke na cestoviny či v kečupe účinnejší ako v čerstvých paradajkách. Podobne mrkva a špenát majú vraj viac beta-karoténu v uvarenej forme. Jedna talianska štúdia zas informovala o tom, že brokolica na pare obsahuje viac glukosinolátov – rastlinných zložiek, vychvaľovaných pre ich protirakovinové schopnosti.
Dôležité je aj, ako zeleninu varíte. Varenie vo vode „vytiahne“ zo zeleniny všetky vitamíny a antioxidanty rozpustné vo vode (napríklad vitamín C). Opekanie na panvici bez oleja a varenie nad parou predstavujú lepšie spôsoby tepelnej úpravy, pri ktorých sa dôležité látky v zelenine zachovajú.