Ako naše správanie sa vidí lektorka 27 rokov od nežnej revolúcie, kam sme sa posunuli, kam sme sa neposunuli a prečo ešte dlho budeme dobiehať kultúru francúzskeho stravovania.
Mgr. Miriam Miková
LEKTORKA A AUTORKA
Venuje sa spoločenskej etikete, biznis protokolu a stolovaniu. So syna vychováva džentlmena www.mladydzentlmen.sk a napísala aj knihu Kniha o stolovaní – od pozvania k čarovne prestretému stolu.
Čím to je, že nám vyrastá nová generácia, ktorá už nedokáže pozdraviť ani susedov v dome?
Myslím si, že je to tým, že ani ich rodičia už nevedeli často pozdraviť, a preto dnešná mladá generácia nemá vzor hodný nasledovania. Nemá jej kto vysvetliť, že zdvorilosť nič nestojí, ale má veľký účinok. Okrem rodičovského vzoru chýba podpora školy a učiteľov. Ľudia chcú byť úspešní a majetní. Ako jedinú métu vidia často vysokú školu, dobrú prácu, pozíciu, no žiadne vzdelanie neurobí z nevychovaného dieťaťa zdvorilého človeka (zdvorilý človek nie teoreticky, ale prakticky dennodenne používa pravidlá správania). Riadim sa tým, že keď chceme zmeniť svet, musíme zmeniť najprv seba, a tak sa snažím správať sa tak, ako očakávam od druhých.
O francúzskom stolovaní sa už toho popísalo veľa. Na akej úrovni sú Slováci oproti národom, ktoré majú úroveň stolovania v genetickej výbave?
Šetríme na vzdelaní a vzdelávaní. Rodičia sa môžu doma snažiť, aby ich deti jedli z porcelánových tanierov, utierali si ústa do servítky, dodržiavali pravidlá správania sa počas stolovania, konverzovali, no v škôlke dostanú často plastové taniere a bez servítky, nemôžu sa počas stolovania rozprávať, učiteľky netušia, ako správne držať príbor… Ak nevedia stolovať rodičia, čo čakáme od detí? V dnešných rodinách chýbajú počas pracovného týždňa spoločné raňajky a večere, počas víkendu obedy a večere. Školská jedáleň, rodinné stolovanie, návšteva reštaurácie má byť miestom, kde si deti môžu upevňovať pravidlá stolovania v praxi. V jedálňach nenájdeme servítky, obrusy na stoloch, príjemné prostredie… A v rodinách rodičov stolovanie často nezaujíma. Je trend zdravých jedál, no z plastových tanierov a osamote. Zdravé jedlo je pre mňa aj to, keď si sadneme viacerí za jeden stôl a rozprávame sa, smejeme sa a sme spolu radi.
Aké najzákladnejšie chyby robíme pri stolovaní a spoločenskej etikete?
Najčastejšie chyby sú: nesprávne držanie príboru, nepoužívanie servítky či plátenného obrúska, ticho pri stolovaní, olizovanie noža, nesprávne odkladanie príboru, nezdravenie ľudí, ktorých poznáme, zdravenie sa na toalete, používanie oslovenia teta a ujo namiesto pán a pani, nepredstavovanie sa celým menom, nepoužívanie správneho tvaru vykania, absencia slov prosím, ďakujem, neospravedlňovanie sa. Ľudia, ktorí sú úspešní, oveľa viac pracujú na sebe v rôznych smeroch aj v pravidlách spoločenského a pracovného správania.
Lucia Tomečková