Dostali ste chuť na vlastný ovocný chlebík? Máme pre vás sladkú verziu.
Tradičný ovocný chlebík so slivkami
Budeme naň potrebovať:
200 g vykôstkovaných sušených sliviek, 300 g sušených hrušiek, 200 g sušených fíg, 1 liter vody.
Po 100 g vlašských orechov a lieskových orieškov, 200 g hrozienok, 50 g posekanej kandizovanej citrónovej kôry, 50 g posekanej kandizovanej pomarančovej kôry, 125 g práškového cukru, ½ čajovej lyžičky mletej škorice, po štipke pomletého nového korenia, pomletého anízu a soli, 2 polievkové lyžice umu, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy.
100 g sušenej zmesi na tmavý chlieb (ktorú zarobíme podľa návodu na obale v príslušnom pomere s vodou), 200 g hladkej múky, 50 g olúpaných mandlí, 60 g rozličného kandizovaného ovocia. Maslo na vymastenie plechu.
Postup:
Sušené slivky, hrušky a figy zalejeme vodou a prikryté necháme cez noc zmäknúť. Plech na pečenie vymastíme maslom. Namočené ovocie necháme na site odkvapkať a nadrobno pokrájame. Takisto posekáme aj orechy a lieskové oriešky.
Hrozienka umyjeme v horúcej vode a necháme odkvapkať. Kôru zmiešame so všetkým sušeným ovocím a orechmi, pridáme cukor, škoricu, nové korenie, aníz, soľ, um, citrónovú šťavu, všetko dobre premiešame a prikryté necháme 30 minút odležať. Rúru vyhrejeme na 180 °C.
Ovocnú zmes zmiesime s chlebovým cestom a preosiatou múkou. Z cesta vyformujeme dva bochníky, ruky si omočíme v studenej vode a bochníky nimi uhladíme. Ozdobíme polovičkami mandlí a kandizovaným ovocím. Ovocné chlebíky položíme na plech a pečieme 1 hodinu a 10 až 20 minút na spodnej priečke.