Prinášame vám recept na výborný koláč s kyslou smotanou a ovocím, po ktorom sa budete oblizovať.
Cesto:
Vajíčko – 3-4 kusov.
Hladká múka – 3-4 vrchovaté lyžice
Cukor – 1/2 lyžice
Sóda – 1/2 čajovej lyžičky
Variant 1:
Jablká
Škorica
Variant 2:
Marhule (môžu byť aj sušené, ale vtedy ich dajte menej)
Hrozienka
Náplň
Kyslá smotana – 200 g
Práškový cukor – 1 polievková lyžica
Odkôstkované čerešne alebo čučoriedky (môžu byť zmrazené) – 2 hrste
Postup
Vajcia a cukor vyšľahajte do hustej peny. Jablká alebo marhule očistite a nakrájajte na tenké plátky.
Do vaječnej zmesi pridajte múku a zľahka premiešajte. Prisypte jedlú sódu a pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy. Vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Poukladajte na vrch plátky jabĺk alebo marhúľ a pečte v predhriatej rúre pri teplote 180-200 °C asi 20-25 minút.
Po vychladnutí naplňte krémom, ktorý si pripravíte tak, že zmiešate smotanu s cukrom a ovocím. Dajte koláč do rúry na ďalších 5-7 minút. Skontrolujte, či je upečený pomocou špáradla.