Konzumácia nezdravých potravín, alkoholu a rýb s ortuťou môže negatívne ovplyvniť kognitívne funkcie. Aj keď sa týmto veciam nemusíte úplne vyhýbať, je dobré ich obmedziť. Odhady predpovedajú, že demencia postihne do roku 2030 viac ako 65 miliónov ľudí na celom svete. Našťastie môžete znížiť riziko ochorenia tým, že zo svojho jedálnička vyradíte určité potraviny.
Váš mozog je najdôležitejší orgán vo vašom tele. Udržuje tlkot srdca, vaše pľúca dýchajú a všetky systémy vo vašom tele fungujú. Preto je nevyhnutné udržiavať váš mozog v optimálnej kondícii pomocou zdravej stravy. Niektoré potraviny majú negatívne účinky na mozog, ovplyvňujú vašu pamäť a náladu a zvyšujú riziko demencie.
1. Sladené nápoje zvyšujú riziko demencie aj Alzheimerovej choroby
Vysoký príjem sladených nápojov nielen rozširuje váš pás a zvyšuje riziko cukrovky 2. typu a srdcových ochorení – má tiež negatívny vplyv na váš mozog, ako ukazuje štúdia. Nadmerný príjem sladených nápojov zvyšuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu, u ktorého bolo preukázané, že zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby. Vyššia hladina cukru v krvi navyše môže zvýšiť riziko demencie, a to aj u ľudí bez cukrovky.
2. Rafinované sacharidy zhoršujú pamäť u detí i dospelých
Rafinované sacharidy zahŕňajú cukry a vysoko spracované obilniny, ako je biela múka. Tieto typy sacharidov majú všeobecne vysoký glykemický index (GI). To znamená, že ich vaše telo rýchlo strávi, čo spôsobí prudký nárast hladiny cukru v krvi a inzulínu. Aj pri konzumácii vo väčšom množstve majú tieto potraviny často vysokú glykemickú záťaž (GL). GL označuje, ako veľmi potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi, na základe veľkosti porcie. Zistilo sa, že potraviny s vysokým GI a GL narúšajú mozgové funkcie. Výskum ukázal, že iba jedno jedlo s vysokou glykemickou záťažou môže zhoršiť pamäť u detí i dospelých.
3. Trans mastné kyseliny zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby
Trans-tuky sú typom nenasýtených tukov, ktoré môžu mať škodlivý vplyv na zdravie mozgu. Zatiaľ čo transmastné kyseliny sa prirodzene vyskytujú v živočíšnych produktoch, ako je mäso a mliečne výrobky, nie sú hlavným problémom. Problémom sú priemyselne vyrábané trans-tuky, známe aj ako hydrogenované rastlinné oleje. Tieto umelé trans-tuky možno nájsť v tuku, margaríne, polevách, hotových tortách a balených sušienkach. Štúdie zistili, že keď ľudia konzumujú vyššie množstvo trans-tukov, majú tendenciu mať zvýšené riziko Alzheimerovej choroby, horšiu pamäť, nižší objem mozgu a kognitívny pokles.
4. Vysoko spracované potraviny ovplyvňujú pamäť
Vysoko spracované potraviny mávajú vysoký obsah cukru, pridaných tukov a soli. Zahŕňajú potraviny ako chipsy, sladkosti, instantné rezance, popcorn do mikrovlnnej rúry, omáčky z obchodu a hotové jedlá. Tieto potraviny majú obvykle vysoký obsah kalórií a nízky obsah ďalších živín. Sú to presne tie druhy potravín, ktoré spôsobujú priberanie na váhe, čo môže mať negatívny vplyv na zdravie vášho mozgu.
Štúdia na 243 ľuďoch zistila, že zvýšený tuk okolo orgánov, čiže viscerálny tuk, súvisí s poškodením mozgového tkaniva. Ďalšia štúdia na 130 ľuďoch zistila, že aj v raných štádiách metabolického syndrómu dochádza k merateľnému poklesu mozgového tkaniva.
Štúdia zahŕňajúca 18 080 ľudí zistila, že strava s vysokým obsahom vyprážaných jedál a spracovaného mäsa je spojená s nižším skóre v učení a pamäti.
5. Umelé sladidlo Aspartám vám do života prinesie depresiu
Aspartám je umelé sladidlo používané v mnohých výrobkoch bez cukru. Ľudia sa ho často rozhodnú používať, keď sa snažia schudnúť, alebo sa vyhýbajú cukru, keď majú cukrovku. Nachádza sa aj v mnohých komerčných produktoch, ktoré nie sú špecificky zamerané na ľudí s diabetom. Avšak toto široko používané sladidlo bolo tiež spojené s behaviorálnymi a kognitívnymi problémami, hoci výskum bol kontroverzný.
Niektorí vedci sa domnievajú, že tieto faktory môžu mať negatívne účinky na učenie a emócie, ktoré boli pozorované pri nadmernej konzumácii aspartámu. Jedna štúdia sledovala účinky diéty s vysokým obsahom aspartámu. Účastníci konzumovali asi 11 mg aspartámu na každú libru ich telesnej hmotnosti (25 mg na kg) počas ôsmich dní. Na konci štúdie boli podráždenejší, mali vyššiu mieru depresie a mali horšie výsledky v mentálnych testoch.
6. Alkohol môže za metabolické zmeny
Keď sa alkohol konzumuje s mierou, môže byť príjemným doplnkom dobrého jedla. Nadmerná konzumácia však môže mať vážne dopady na mozog. Štúdia hovorí, že chronické užívanie alkoholu má za následok zníženie objemu mozgu, metabolické zmeny a narušenie neurotransmiterov, čo sú chemické látky, ktoré mozog používa na komunikáciu. Ľudia s alkoholizmom majú často nedostatok vitamínu B1. To môže viesť k mozgovej poruche zvanej Wernickeova encefalopatia, ktorá sa zase môže vyvinúť v Korsakoffov syndróm. Tento syndróm sa vyznačuje vážnym poškodením mozgu, vrátane straty pamäti, porúch zraku, zmätenosti a nestability.
7. Ryby s vysokým obsahom ortuti narúšajú centrálny nervový systém
Ortuť je kontaminant ťažkých kovov a neurologický jed, ktorý môže byť uložený po dlhú dobu vo zvieracích tkanivách. Dlhoveké dravé ryby sú obzvlášť náchylné na hromadenie ortuti a môžu niesť množstvo viac ako 1 miliónkrát väčšie, než je koncentrácia ich okolitej vody! Z tohto dôvodu sú primárnym potravinovým zdrojom ortuti u ľudí morské plody, najmä divoké odrody. Potom, čo človek požije ortuť, rozšíri sa po celom tele a sústredí sa v mozgu, pečeni a obličkách. U tehotných žien sa koncentruje aj v placente a plode. Účinky toxicity ortuti zahŕňajú narušenie centrálneho nervového systému a neurotransmiterov a stimuláciu neurotoxínov, čo vedie k poškodeniu mozgu. U vyvíjajúcich sa plodov a malých detí môže ortuť narušiť vývoj mozgu a spôsobiť deštrukciu bunkových zložiek. To môže viesť k detskej mozgovej obrne a ďalším vývojovým oneskoreniam a deficitom.
Zdroj: www.svetzeny.cz