Zemiaky patria k najvšestrannejším ingredienciám – možno ich spracovať na nespočetné množstvo spôsobov a kombinácií. Skvelé sú varené, pečené, vyprážané aj v podobe pyré, možno z nich pripraviť slané aj sladké cesto a dajú sa kombinovať prakticky so všetkými druhmi zeleniny, mäsa, údenín, mliečnych výrobkov, byliniek i korenia. Okrem toho majú aj skvelú výživovú hodnotu a sú lacné. V nasledujúcom recepte vám predstavíme postup na plnené pečené zemiaky, ktoré poslúžia ako samostatný chod, ale môžete ich podávať aj ako luxusnú prílohu k minútkovému mäsu.
Plnené zemiaky môžu zakaždým chutiť inak. Vo videu sa môžete pozrieť na 4 rôzne spôsoby, ako ich pripraviť:
Ako na to?
Príprava plnených zemiakov nie je nijako zložitá, ale potrebuje svoj čas. Zemiaky treba vopred upiecť domäkka, čo trvá vzhľadom na ich veľkosť približne hodinu. Čas si ale môžete skrátiť prípravou zemiakov v mikrovlnke. Po miernom vychladnutí treba zo zemiakov vydlabať mäkkú dužinu, čo môžete urobiť niekoľkými spôsobmi. Najjednoduchšie je zemiaky pozdĺžne rozkrojiť na polovicu na dve „lodičky. Ďalšou možnosťou je pozdĺžne odrezať vršok a posledným variantom je narezať zemiaky tak, aby bolo možné ho vydlabať, ale obe polovice stále držali pohromade
Nekonečno kombinácií
Vydlabanú dužinu môžete dochutiť úplne podľa svojej fantázie. Môžete ju zjemniť maslom, kyslou smotanou alebo trochou majonézy. Chýbať by nemal syr – skvelý je čedar, použiť ale môžete goudu, parmezán, ementál alebo tučnejší eidam. Do náplne môžete ďalej pridať šunku, slaninu, údené mäso alebo napríklad zvyšky pečeného kurčaťa. Môžu to byť ale aj restované huby alebo zelenina – čerstvá, varená, nakladaná aj grilovaná.
Ak máte poruke čerstvé bylinky, prihoďte ich do náplne tiež, alebo použite obľúbenú zmes korenia – napríklad provensálske, grilovacie, garam masala alebo karí. Pokojne ale vystačíte len so soľou a čiernym korením – záleží len na vás
Plnené pečené zemiaky so syrom a slaninou
Čas prípravy: 90 minút
Ingrediencie:
4 veľké zemiaky (varný typ B alebo C)
rastlinný olej
120 g strúhaného čedaru (alebo iného syra)
120 g nakrájanej anglickej slaniny
1 strúčik cesnaku
1 téglik kyslej smotany
čerstvá petržlenová vňať
soľ, korenie
Príprava:
1) Rozohrejte rúru na 200 ºC. Zemiaky dobre očistite kefkou, aby na šupke nezostali zvyšky nečistôt a zeminy. Osušte ich, zľahka potrite olejom a na niekoľkých miestach prepichnite vidličkou, aby počas pečenia nepopraskali. Potom ich položte na plech a vložte do rúry. Pečte 50-60 minút domäkka.
2) Upečené zemiaky nechajte 5-10 minút vychladnúť. Potom ich opatrne pozdĺžne narežte a vydlabajte. V miske dužinu zmiešajte s polovicou syra, na kocky nakrájanú anglickou slaninou, nasekanou petržlenovou vňaťou, prelisovaným cesnakom a dvoma lyžicami kyslej smotany. Osoľte, okoreňte a potom zmesou naplňte vydlabané zemiaky.
3) Zemiaky posypte zvyšným syrom a slaninou. Vráťte ich do rúry a dajte ešte na 15 minút zapiecť. Podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou a kyslou smotanou.
Zdroj: tasty.co, www.kucharkaprodceru.cz, jimezdrave.cz, www.dumazahrada.cz