Ak milujete jablkové múčniky, vyskúšajte nasledujúci recept – ťahaný jablkový závin. Neobanujete.
Na prípravu jablkového závinu budeme potrebovať nasledujúce suroviny:
Cesto
250 g hladkej múky, šálka vlažnej vody, 1 polievková lyžica masti, 1 malá lyžička octu, štipka soli a 1 žĺtok.
Hladkú múku preosejeme, zarobíme šálkou vlažnej vody, do ktorej sme pridali lyžicu masti, ocot, soľ a žĺtok. Cesto dobre vypracujeme, urobíme bochník. Dáme ho na pomúčenú dosku a prikryjeme ohriatou miskou. Po pol hodine cesto trochu vyvaľkáme, na pomúčenom obruse opatrne dotenka vytiahneme, potrieme rozpusteným maslom, pokvapkáme rumom.
Koláč lenivá žena - chutné, rýchle a sýte!
Posypeme trochu na masle osmaženou strúhankou, tenko nakrájanými (ošúpanými) jablkami, škoricovým cukrom a znovu pokvapkáme roztopeným maslom. Pre lepšiu chuť môžeme pridať trošku strúhanej citrónovej kôry, hrsť nadrobno posekaných olúpaných mandlí, hrsť hrozienok.
Cesto pomocou obrusu zvinieme opatrne položíme na vymastený plech a celý závin potrieme vlažným maslom. V dobre vyhriatej rúre upečieme dozlatista a posypeme vanilkovým cukrom.