Opäť máme pre vás jeden z vianočných receptov, ktoré skvelo doplnia sviatočný stôl.
Na mandľové sušienky budeme potrebovať:
Suroviny:
140 g práškového cukru, štipka vanilkového cukru, 4 bielky, nastrúhanú kôru z jedného citrónu, 140 g hladkej múky, 100 g nelúpaných mandlí, tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy
Postup:
Z bielok vyšľaháme sneh a postupne do neho pridávame práškový a vanilkový cukor. Potom opatrne primiešame citrónovú šťavu, múku a mandle. Hranatú formu na srnčí chrbát vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou. Naplníme cestom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 30-35 minút – povrch by mal stuhnúť a krásne zozlatnúť.
Po upečení chlebíček vyklopíme, zabalíme do alobalu a ešte do utierky. Takto zabalený korpus necháme pri izbovej teplote vychladnúť do druhého dňa. Potom ho nakrájame ostrým tenkým nožom na tenké plátky. Plátky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme ho do rúry predhriatej na 100 °C usušiť, trvá to asi 5-10 minút. Od rúry sa však radšej nevzďaľujeme, aby sa sušienky nespálili. Tento koláčik je krehký a chrumkavý, skvelo doplní sviatočný stôl.