Campari®, kultový červený taliansky horko-sladký aperitív, predstavuje koktaily a príbehy, ktoré stoja za Campari Red Diaries 2017, (r)evolučnou verziou už tradičného kalendára Campari. Po 17 rokoch, kedy boli tvárami tohto kalendára svetoznáme herečky ako Salma Hayek, Eva Mendes, Jessica Alba, Milla Jovovich, Penelope Cruz, Uma Thurman, Eva Green, či Kate Hudson v tomto roku po prvý raz vymenila značka Campari kalendár za koktailový denník. Tvárou kampane Campari Red Diaries 2017 je tentoraz koktail s názvom Killer in Red. Po ňom je tiež nazvaný krátky film, ktorý napísal a režíroval svetovo uznávaný a oceňovaný Paolo Sorrentino a hlavnú úlohu v ňom hrá americký herec Clive Owen. Premiéra Zabijaka v červenom bola koncom januára v Ríme – domove legendárneho filmového štúdia Cinecittà – symbolu talianskej kinematografie. Slovenskí fanúšikovia ho môžu vidieť na oficiálnom YouTube kanáli značky, kde má (len v anglickej mutácii) už viac ako 200-tisíc videní.
Campari verí, že „každý koktail rozpráva príbeh“. Campari Red Diaries 2017 sú oslavou barmanského umenia ako silného nástroja na vyjadrenie sa. Zameriava sa na skúsenosti a emócie, ktoré inšpirujú barmanov k tomu, aby tvorili a delili sa tak o svoje remeslo. Príbeh filmu Killer in Red sa odohráva v elegantnom bare, ktorý presne odráža Sorrentinov štýl. Clive Owen sa v ňom z obyčajného človeka mení na barmana Floyda z 80. rokov a rozpráva, čo ho viedlo k vytvoreniu koktailu Killer in Red. Podľa legendy mal Floyd talent čítať v ľuďoch a vďaka tomu vedel vytvoriť každému miešaný nápoj na mieru. Vo filme sa barman zoznámi s „dámou v červenom“, ktorú hrá švajčiarsko-francúzska herečka Caroline Tillette. Postupne sa ukazuje, že prečítať charakter tejto ženy nebude pre Floyda tak ľahké ako zvyčajne. Rovnako ako u väčšiny Sorrentinových filmov, zostáva aj tu koniec otvorený a nabáda divákov, aby si vytvorili svoj vlastný záver.
Kým koktail Zabijak v červenom štartuje celú kampaň, Campari Red Diaries 2017 je zbierkou ďalších 12 koktailových príbehov, z ktorých každý privádza do života umenie a zápal 14 barmanov z celého sveta. Podobne ako v predchádzajúcich rokoch je vytlačených iba 9 999 kópií, ktoré sú nepredajné. Jednu z nich pokrstili v posledný februárový deň spoločne brand manažérka značky Campari Eva Zakálová z Rémy Cointreau s moderátorom Martinom Chynoranským na Killer in Red Party, ktorá sa konala v bratislavskom secret bare Michalska Cocktail Room. „Campari vždy písalo príbehy plné vášne, štýlu a elegancie. A presne také prináša aj koktailový denník Campari Red Diaries 2017,“ dodala E. Zakálová.
KILLER IN RED
***
INGREDIENCIE
2,25 cl Campari
2,25 cl Cinzano Bianco
1,5 cl Grand Marnier (pomarančový likér)
2,25 cl ginu infúzovaného kamilkami
kvapka ružovej esencie
POSTUP
Do pohára na miešanie, naplneného ľadom, nalejte všetky ingrediencie a premiešajte lyžičkou. Prelejte koktail do vychladeného pohára typu „coupe“. Na záver pridajte kvapku ružovej esencie a podávajte.
Príbeh koktailu nájdete tu.
ANITA
THALITA ALVES, AUSTRÁLIA
***
INGREDIENCIE
2 cl Campari
4 cl Cachaca Sagatiba Velha
2 cl šťavy z čerstvého červeného pomaranča
1 cl čerstvej limetkovej šťavy
1 cl sirup z makadamových orechov
zväzok čerstvej bazalky
POSTUP
Do šejkra s jedným kusom ľadu nalejte všetky ingrediencie a poriadne pretrepte. Zmes prelejte do kryštálového koktailového pohára. Ozdobte čerstvou bazalkou.
Príbeh koktailu nájdete tu.
QUINTESSENZA
NAGORE ARREGUI, ŠPANIELSKO
***
INGREDIENCIE
3 cl Campari
3 cl Cinzano 1757 Vermut Rosso
3 cl ginu infúzovaného krevetami
strek artičokovej esencie
sušený grapefruit
plátok pomarančovej kôry
POSTUP
Zmiešajte Campari, Cinzano 1757 Vermut Rosso a gin s ľadom. Pridajte zástrek artičokovej esencie a začnite s miešaním. Preceďte do vychladeného pohára, ktorý ste už naplnili grapefruitom a pomarančovou kôrou. Nakoniec zadymte pomocou opaľovacej pištole artičokovými čipsami.
Príbeh koktailu nájdete tu.
AROUND THE WORLD WITH A NEGRONI
JENNYFER LEE & JORGE CORDERO,
DOMINIKÁNSKA REPUBLIKA
***
INGREDIENCIE
2 cl Campari
2 cl Cinzano 1757 Vermut Rosso
2 cl Bulldog Gin
2 cl mandarínkovej šťavy
plátok pomaranča
tequila likér s kávovou chuťou
ružové korenie
POSTUP
Do pohára dajte ľad a pridajte všetky ingrediencie. Ozdobte plátkom pomaranča a dokončite drevenou lyžičkou a kávovým tequilovým likérom. Ozdobte ružovým korením po obvode pohára.
Príbeh koktailu nájdete tu.
A LUCKY ROMAN AMERICANO
LUANA BOSELLO, TALIANSKO
***
INGREDIENCIE
3 cl Campari
3 cl Cinzano 1757 Vermut Rosso
3 cl Cynar
2 lístky mäty
rozmarínová sóda
mäta pieporná
POSTUP
Nalejte Campari, Cinzano 1757 Vermut Rosso, Cynar a mätu do plechovej nádoby a zmiešajte „hádzacou“ technikou. Naplňte whiskový pohár ľadom, nalejte rozmarínovú sódu a potom pridajte ostatné ingrediencie z misky na miešanie. Ozdobte mätou piepornou.
Príbeh koktailu nájdete tu.
ALPHA
PATRICE PLANTE, KANADA
***
INGREDIENCIE
2 cl Campari
2 cl Espolon Blanco
1,5 cl agávový sirup
2 cl citrónovej šťavy
strek mandľového sirupu
8 malín
1 badián
POSTUP
V šejkri popučte maliny so sirupmi, potom pridajte zvyšné ingrediencie a pretrepte s ľadom. Preceďte do vychladeného koktailového pohára. Ozdobte badiánom.
Príbeh koktailu nájdete tu.
KULA NEGRONI
JULIE REINER, USA
***
INGREDIENCIE
3 cl Campari infúzovaného jahodami
3 cl Cinzano Vermut Bianco
3 cl London Dry Gin
pomarančový twist
čerstvé jahody
POSTUP
Do pohára na miešanie nalejte Campari infúzované jahodami, Cinzano Vermut Bianco a London Dry Gin. Pridajte ľad a premiešajte. Koktail preceďte na jeden veľký blok ľadu. Ozdobte twistom z pomaranča a čerstvou jahodou.
Príbeh koktailu nájdete tu.
ÉTÉ ANISÉ
JAN & HANNAH VAN ONGEVALLE, BELGICKO
***
INGREDIENCIE
5 cl Campari
3,5 cl čerstvej citrónovo-pomarančovej šťavy
1,5 cl cukrového sirupu
2 barové lyžičky Absintu
2 barové lyžičky Rinquinquin (broskyňový aperitív)
2 cl toniku
sušený pomaranč
badián
jedlé kvety
POSTUP
Všetky ingrediencie, okrem toniku, dajte do šejkra. Poriadne pretrepte a potom preceďte do dlhého pohára naplneného ľadovou drťou. Dolejte tonikom. Ozdobte jedlými kvetmi a badiánom.
Príbeh koktailu nájdete tu.
A HORA INCOMPARÁVEL
FABIO LA PIETRA, BRAZÍLIA
***
INGREDIENCIE
4 cl Campari
4 cl Cinzano 1757 Vermut Rosso infúzovaného arašidmi
zástrek sódy
sušený grapefruit
citrónová kôra
POSTUP
Dajte do pohára veľký kus ľadu. Prilejte sódu, potom Campari a nakoniec Vermut. Ozdobte sušeným grapefruitom a citrónovou kôrou.
Príbeh koktailu nájdete tu.
THE SPIRIT OF ROCK
YIANNIS SAMARAS, GRÉCKO
***
INGREDIENCIE
5 cl Campari infúzovaného gréckymi paprikami
5 cl mandarínkovej šťavy
1 cl cícerovej vody
gin & tonic
čierne olivy
POSTUP
Nalejte Campari, mandarínkovú šťavu a vodu z cícera do nádoby a zmiešajte ručným mixérom. Prelejte do pohára naplneného ľadom. Doplňte gin & tonikom a dozdobte dvoma čiernymi olivami.
Príbeh koktailu nájdete tu.
BEYOND THE VEILJIM WRIGLEY, SPOJENÉ KRÁĽOVSTVO
***
INGREDIENCIE
3 cl Campari
1,5 cl rum agricole
2,5 cl Bergamot & Yuzu Cordia
pomarančová kôra
lupene ruží
POSTUP
Všetky ingrediencie nalejte do ľadom naplneného pohára na miešanie. Premiešajte barovou lyžičkou a potom preceďte do vychladeného pohára na whisky spolu s ľadovou guľôčkou z čaju Lapsang. Ozdobte pomarančovou kôrou a lupeňmi ruží.
Príbeh koktailu nájdete tu.
COMMEDIA ALL’ITALIANA
SEBA ATIENZA, ARGENTÍNA
***
INGREDIENCIE
2,5 cl Campari
2,5 cl Cinzano 1757 Vermut Rosso,
1,5 cl Frattina Moscato Grappa
2,5 cl Aperolu
1,5 cl Maraschino
citrónová kôra
popcorn glazovaný v Campari
POSTUP
Všetky ingrediencie nalejte do ľadom naplneného pohára na miešanie. Premiešajte barovou lyžičkou a preceďte do vychladeného pohára. Ozdobte citrónovou kôrou. Servírujte s popcornom glazovaným v Campari.
Príbeh koktailu nájdete tu.
CHEPARI
BETTINA KUPSA, NEMECKO
INGREDIENCIE
2 cl Campari
3 cl Espolon Blanco Tequila infúzovanej čerešňami a bôbmi fazule tonka
2 cl cukrový sirup
3 cl šťavy z citróna
citrónová kôra
Na pomarančovú penu: 50 cl pomarančovej šťavy, 5 cl cukru, 3 vaječné bielka
POSTUP
Nalejte všetky ingrediencie do šejkra. Dobre premiešajte, preceďte a do vychladeného pohára na šampanské. Ozdobte vopred pripravenou pomarančovou penou.
Príbeh koktailu nájdete tu.
Súťažná otázka:
Po koľkých rokoch vymenila značka Campari kalendár za koktailový denník?
Svoje odpovede posielajte do 22.5.2017
Jeeej! Nepodarilo sa nám nájsť váš formulár.
Výherca: Katarína Kusá