Kuchárska vášeň nemusí byť finančne náročná. S niekoľkými jednoduchými trikmi je možné ľahko ušetriť aj pri používaní najbežnejších kuchynských surovín bez toho, aby to ovplyvnilo kvalitu domácich pokrmov. Ako šetriť a pritom sa neklamať?
Je niekoľko trikov, ako môžete ľahko a efektívne šetriť pri používaní najbežnejších surovín v kuchyni a zároveň zachovať kvalitu obľúbených jedál. Peňaženka vám poďakuje a vy budete môcť s chuťou pokračovať vo varení bez zbytočných finančných obáv. Na čom sa dá šikovne ušetriť?
1. Cibuľa
Využitie odrezkov: Namiesto vyhadzovania môžete odrezky cibule využiť na prípravu domáceho zeleninového vývaru – v tomto prípade použite odrezky aj so šupkou. Ušetríte peniaze a získate chutný základ pre ďalšie pokrmy. Je tiež možné odrezky bez šupky nasušiť v sušiče alebo v rúre pri teplote 50-60 ° C, a pripraviť si tak sušenú cibuľu, ktorá sa dá v kuchyni skvele využiť. Z odrezkov je možné aj vypestovať novú zeleninu.
Domáca cibuľová soľ: Ďalší tip, ako ušetriť, je domáca ochutená soľ. Pripravte si vlastnú zmes z usušených rozmixovaných odrezkov cibule bez šupky zmiešaných so soľou. Táto domáca verzia nielen lepšie chutí, ale bude aj o dosť lacnejšia ako kupované dochucovadlo. Ochutená soľ dodá pokrmom jemný nádych cibule, využijete ju do šalátov, marinád aj omáčok.
2. Olivový olej
Správne meranie: Odmeriavajte olej pomocou odmeriek alebo lyžice, aby ste predišli zbytočnému plytvaniu. Každá kvapka oleja sa počíta a efektívne meranie vám ušetrí zbytočné náklady (aj kalórie naviac).
Experimentujte s variantmi: Skúste rôzne druhy oleja. Niekedy menej známe a lacnejšie alternatívy môžu byť rovnako chutné a priniesť do vášho jedálnička pestrosť. Strážite pri olejoch aj zdravotné benefity a zaujíma vás ich použitie? Pozrite sa na náš prehľadný atlas olejov.
3. Múka
Nákup vo veľkom: Investujte do väčších balení. Múka tak väčšinou býva lacnejšia, a pokiaľ často pečiete, dlhodobo ušetríte. Skladujte ju v uzavretých nádobách, aby ju nenapadli škodcami, a pred pečením ju vždy preosejte. Ako sa zbaviť molí v kuchyni?
Kombinujte s inými druhmi: Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi múky, ako je celozrnná alebo mandľová. Potrebujete do nejakého receptu alternatívne múky? Skúste ich čiastočne nahradiť lacnejšími druhmi. Keď zvolíte pomer aspoň 2:1, pričom ten jeden diel je lacnejší variant, na chuti sa to nepodpíše.
4. Cesnak
Využite celé palice: Nekupujte vopred olúpané strúčiky či rozotrený cesnak ani hotovú cesnakovú pastu. Využite možnosti a buď na samozbere, alebo od tuzemských farmárov nakúpte celý cesnak a potom ho zužitkujte podľa potreby.
Sušený cesnak: Nebojte sa siahnuť po sušenom cesnaku. Má dlhú trvanlivosť a poslúži ako náhrada za čerstvý. Sušený cesnak si tiež ľahko pripravíte doma.
5. Mlieko
Vyberte lacnejší variant: Strážte ceny pri rôznych obchodných reťazcoch, práve na mlieku sú totiž rozdiely obrovské. Ak radšej volíte rastlinné mlieko, vyrobte si ho podľa nášho návodu sami doma, ušetríte tým nejednu korunu.
Využite sušené mlieko: Sušené mlieko predstavuje praktickú alternatívu k bežnému mlieku. Má dlhšiu trvanlivosť a môže byť cenovo efektívnejšie.
Ako vyrobiť rastlinné mlieko
Rastlinný nápoj je možné urobiť z orechov, semien, obilnín i strukovín. Postup je veľmi jednoduchý: 100 gramov suroviny zmiešajte s asi 800 ml vody a nechajte niekoľko hodín lúhovať pri izbovej teplote, ideálne cez noc. Potom zmes rozmixujte dohladka a niekoľkokrát preceďte cez jemné sitko alebo kúsok plátienka. Tekutinu uchovávajte v chladničke maximálne tri dni.
6. Ryža
Nakupujte na váhu: Namiesto štandardných balení zvážte nákup ryže na váhu a ideálne aj bez obalu. Býva to ekonomicky výhodnejšie a množstvo si prispôsobíte podľa aktuálnej potreby. V obchode automaticky siahate po sypanej ryži, pretože je „logicky“ lacnejšia? Nemusí to byť vždy pravda. Ryža vo varných vreckách občas v akcii vyjde výrazne lacnejšie, takže stojí za to orientovať sa podľa ceny za 100 gramov, nie za balenie.
Skúste rôzne druhy: Experimentujte s rôznymi druhmi ryže. Niektoré sú cenovo dostupnejšie, ale rovnako chutné. Záleží na tom, aký druh ryže sa hodí k vašim obľúbeným receptom.
7. Vajcia
Nahraďte vajcia: V niektorých receptoch je možné nahradiť vajcia alternatívami, ako je jablčné pyré, banán alebo ľanové semienko zmiešané s vodou. Ušetríte peniaze a do jedálnička pridáte rôznorodosť. Existuje mnoho receptov na pečenie, kde sa bez vajec zaobídete úplne. Skvelé je slané kysnuté cesto, existujú aj bezvaječné palacinky z jednej suroviny. Ak je v ceste uvedený jeden žĺtok, možno ho nahradiť lyžicou oleja alebo rozmixovaného tofu; u väčšieho počtu žĺtkov to neplatí. Ľahko je možné urobiť aj snehové pusinky bez bielkov alebo majonézu bez vajec.
Nakupujte vo veľkom a od známych: Varíte často? Zaobstarajte vajíčka vo väčších baleniach, cena za kus sa tak môže znížiť. Tiež je dobré sa porozhliadnuť po známych a rodine, či niekto nepredáva domáce vajcia za rozumnú cenu.
8. Cukor
Merajte presne: Pri používaní cukru presne odmeriavajte a odvažujte množstvo. Vyhnete sa tak zbytočnému plytvaniu a zachováte rovnováhu chuti vo svojich múčnikoch a dezertoch.
Alternatívy: Skúste experimentovať s nízkokalorickými alebo prírodnými sladidlami. Sú zdravšie, niektoré aj lacnejšie, a napriek tomu dodajú vašim výrobkom sladkosť. Ich nižšiu cenu spôsobuje vyššiu sladivosť, takže aj keď na prvý pohľad môžu pôsobiť drahšie, v skutočnosti nimi osladíte väčšie množstvo jedla a pitia. Medzi také sladidlá patrí napríklad stévia, ktorá môže byť až 300× sladšia ako cukor, alebo erytritol, ktorý je sladší o 70 %.
Zdroj: www.prozeny.cz