Sú plné vitamínov, a pomôžu vám v zdraví zvládnuť chladné mesiace. Ako ale citrusy skladovať?

Sú plné vitamínov, a pomôžu vám v zdraví zvládnuť chladné mesiace. Ako ale citrusy skladovať?
Sú plné vitamínov, a pomôžu vám v zdraví zvládnuť chladné mesiace. Ako ale citrusy skladovať? Foto: ilustračné, GettyImages

Medzi ovocie, ktoré sa v zime nakupuje najviac, rozhodne patria citrusy. Sú plné vitamínov, a pomôžu vám tak v zdraví zvládnuť chladné mesiace. Ako ich ale skladovať, aby ste po pár dňoch nevyhadzovali namiesto citrónov chlpaté tenisové loptičky? Existuje niekoľko jednoduchých trikov.

Citrón alebo pomaranč… Väčšinou toto ovocie jednoducho naložíte na misu a hotovo. Po pár dňoch však zospodu odoberáte a vyhadzujete plesnivé kúsky a nadávate si. Je však niekoľko užitočných vychytávok, vďaka ktorým vám doma citrusy vydržia chutné a krásne trebárs aj tri mesiace. Aké sú to?

Optimálna teplota pre pomaranče

Pomaranče preferujú chladnejšie teploty, ideálne okolo 4 °C. Uistite sa, že sú umiestnené v chladničke, aby sa spomalil proces zrenia a plody zostali šťavnaté.

Citróny a ich nároky na vlhkosť

Citróny si lepšie zachovávajú čerstvosť pri nižšej vlhkosti. Skladujte ich pokojne v izbovej teplote, ale hlavne v suchom prostredí, napríklad v sieťovine alebo na papierových utierkach, aby sa minimalizovalo riziko plesní.

Ďalší spôsob, ako skladovať citróny, sa môže na prvý pohľad zdať trochu zvláštne. Dobre vymytú uzatvárateľnú nádobu naplňte čistou vodou a citróny do nej ponorte. Nádobu uzavrite a skladujte v chladničke. Citróny takto vydržia chutné až tri mesiace, čo už sa rozhodne oplatí. Pokiaľ budete chcieť citrón napríklad do čaju, vyberte ho z nádoby čistou lyžicou, osušte a využite podľa vašich požiadaviek.

Grepom svedčí temno

Grep prosperuje v temnom prostredí. Uložte ich do chladničky alebo na iné tmavé chladnejšie miesto, aby ste minimalizovali vystavenie slnečnému svetlu, ktoré by mohlo zbytočne urýchliť ich dozrievanie a kazenie.

Skladovanie citrusov všeobecne

Chladnička

Väčšinu citrusov skladujte v chladničke pri teplote 4-7 °C. Citrusy majú rady chladné prostredie, čo pomáha spomaliť proces zrenia a udržuje šťavnatosť.

Oddelené skladovanie

Skladujte rôzne druhy ovocia oddelene od seba. Niektoré druhy produkujú etylén, čo môže urýchliť zrenie ostatných druhov. Platí to však aj pre samotné citrusy! Uchovávajte citróny oddelene od pomarančov a grepov.

Schránky s otvormi pre vzduch

Vhodné na skladovanie sú sieťové vrecká alebo dierované krabičky, ktoré umožňujú vzduchu cirkulovať okolo citrusov. To pomáha zabrániť plesni a hnilobe.

Vopred zozbierané plody

Grepy, citróny a pomaranče je možné žať vopred a uskladniť, takže sa nebojte predčasne odtrhnutých plodov, ktoré môžu na pultoch obchodov vyzerať na prvý pohľad nevábne. Po zakúpení ich môžete umiestniť do papierových alebo sieťových vrecúšok a uložiť do chladničky, kde pozvoľna dozrejú.

V suchu

Udržujte citrusy na suchom mieste, pretože prebytočná vlhkosť môže viesť k plesni. Nádobu, kde ich budete skladovať, vyložte papierovými utierkami, ktoré prebytočnú vlhkosť absorbujú.

Kontrola poškodenia

Pred skladovaním skontrolujte, či citrusy nie sú poškodené alebo nemajú škvrny. Takéto plody sa začnú kaziť predčasne a tým ovplyvnia kvalitu ostatných citrusov.

Zdroj: www.prozeny.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom